Reclamă
Reclamă

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, a declarat luni, într-un interviu citat de AFP, că dorește să reia contactul cu Coreea de Nord pentru a supraveghea siguranța instalațiilor nucleare nord-coreene.

„Cred că avem nevoie de o reluare a cooperării cu RPDC”, a afirmat Rafael Grossi, folosind sigla oficială a Coreei de Nord, Republica Populară şi Democrată Coreea (RPDC).

Experții AIEA, care au vizitat Coreea de Nord începând din 1992, au fost expulzați în aprilie 2009, conform AFP, citată de News.ro. În aceeași lună, Phenianul s-a retras de la negocierile internaționale lansate în 2003 privind programul nuclear nord-coreean și a realizat al doilea test al unei bombe atomice în luna următoare.

Reclamă

Coreea de Nord „are un program foarte ambițios, care include producerea de combustibil, tratarea uraniului, regenerarea și reactoarele nucleare. Și nu vorbesc despre armament nuclear, ci despre un număr foarte mare de instalații nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”, a subliniat Grossi.

„Nici noi, la AIEA, nici țările vecine, inclusiv Rusia și China, nu știm dacă normele minime de securitate sunt respectate”, a adăugat Grossi, exprimându-și îngrijorarea.

„Încep să promovez ideea de a încerca să privim viitorul cu alți ochi, fără a uita că au un program nuclear care este contrar rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Uneori trebuie să acordăm atenție problemelor practice, care sunt de asemenea importante”, a precizat el.

Rafael Grossi a cerut să nu se repete, în dosarul nuclear iranian, aceleași greșeli ca în cazul Coreei de Nord. „Nu trebuie să repetăm scenariul RPDC, în care toate eforturile și negocierile de zeci de ani au fost zadarnice”, a concluzionat directorul AIEA.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro