AIEA dorește reluarea contactului cu Coreea de Nord pentru supravegherea instalațiilor nucleare

Data actualizării: 17/06/2024

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, a declarat luni, într-un interviu citat de AFP, că dorește să reia contactul cu Coreea de Nord pentru a supraveghea siguranța instalațiilor nucleare nord-coreene.

„Cred că avem nevoie de o reluare a cooperării cu RPDC”, a afirmat Rafael Grossi, folosind sigla oficială a Coreei de Nord, Republica Populară şi Democrată Coreea (RPDC).

Experții AIEA, care au vizitat Coreea de Nord începând din 1992, au fost expulzați în aprilie 2009, conform AFP, citată de News.ro. În aceeași lună, Phenianul s-a retras de la negocierile internaționale lansate în 2003 privind programul nuclear nord-coreean și a realizat al doilea test al unei bombe atomice în luna următoare.


Coreea de Nord „are un program foarte ambițios, care include producerea de combustibil, tratarea uraniului, regenerarea și reactoarele nucleare. Și nu vorbesc despre armament nuclear, ci despre un număr foarte mare de instalații nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”, a subliniat Grossi.

Citește și:

„Nici noi, la AIEA, nici țările vecine, inclusiv Rusia și China, nu știm dacă normele minime de securitate sunt respectate”, a adăugat Grossi, exprimându-și îngrijorarea.

„Încep să promovez ideea de a încerca să privim viitorul cu alți ochi, fără a uita că au un program nuclear care este contrar rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Uneori trebuie să acordăm atenție problemelor practice, care sunt de asemenea importante”, a precizat el.

Rafael Grossi a cerut să nu se repete, în dosarul nuclear iranian, aceleași greșeli ca în cazul Coreei de Nord. „Nu trebuie să repetăm scenariul RPDC, în care toate eforturile și negocierile de zeci de ani au fost zadarnice”, a concluzionat directorul AIEA.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨