Reclamă

Chiar dacă ne place să recunoaștem sau nu, fiecare dintre noi avem măcar un obicei prost. Acestea pot să difere de la fumat, consum de alcool sau alte substanțe, vorbit mult, lenevit sau prea mult somn. Cei mai mulți ne-am gândit să renunțăm la unele dintre aceste obiceiuri pentru a deveni varianta noastră cea mai bună.

Poate și tu ți-ai dorit să scapi de un obicei prost și nu știi de unde a început să devină prioritar în viața ta. Pe lângă obiceiurile anunțate, poate vrei să renunți la mâncatul în exces, dacă greutatea ta are de suferit, statul prea timp mult pe telefon în loc să faci alte activități sau să citești o carte ce te va ajuta. Acestea sunt doar obiceiuri din viața pe care ar trebui să le eliminăm.

Specialiștii din psihologie consideră că dacă vei renunța la a face un lucru dăunător pentru timp pentru o perioadă de trei săptămâni, ai scăpat de el. Deși va fi o perioadă extrem de grea, trebuie să te gândești la scopul tău final. Dorința este mai puternică decât obiceiul.

Pixabay

Poți scăpa de un obicei dacă te vei răsplăti la final

Neurologul și psihiatrul Jud Brewer consideră că o răsplată la finalul acestor zile va avea un efect extrem de bun. De exemplu, ne îndeplinim o dorință la finalul celor 21 de zile, precum achiziția unui obiect pentru casă sau un obiect personal.

Obiceiurile au rolul de a ne ajuta să acumulăm informație fără să apelam la toate detaliile unei situații; putem să ne amintim doar răsplata pe care o primim când facem ceva. Oamenii devin mai puțin încântați de acel obicei vechi prin simplul gest de a-l conștientiza. În loc să folosim voința, care este cea mai slabă parte a creierului, apelăm la cea mai puternică parte a creierului – sistemul de răsplată – și actualizăm valoarea pe care răsplata o are în prezent.”, a spus medicul Brewer.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro