Agricultura românească traversează cel mai mare impas din ultimii ani. Criză a afectat serios peste 1,4 milioane de hectare de culturi i întreagă țară. Deși au fost anunțate despăgubiri în acest sens, pare că acestea nu vor fi suficiente. Agricultura românească nu primește suficiente fonduri, în opinia unui oficial european.
Agricultura, la coadă UE
Agricultura românească este în acest moment pe un loc secund în ceea ce privește atenția Uniunii Europene. cel puțîn asta consideră Vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentului European, Europarlamentarul PNL, Daniel Buda. Acesta a solicitat Comisiei Europene să acorde un ajutor sporit acestui sector. Oficialul susține că domeniul agricol este tratat precum o ”Cenușăreasa” în paleta de domenii de care se ocupă Comisia Europeană. Europarlamentarul Daniel Buda este de părere că sumele alocate fermierilor păgubiți ar trebui dublate. astfel aceștia ar putea să facă față crizei.
Cere dublarea ajutorului
Agricultura are alocat pentru toate statele membreUe suma de 80 d emilioane de euro. Daniel Buda este de părere că această suma este îngrijorător de mică având în vedere contextul actual. În demersul sau pentru fermierii români acesta a postat un mesaj și pe Facebook.
”În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am avut un schimb de opinii. pe marginea Modificării Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 . I n ceea ce privește măsurile specifice de acordare de sprijin temporar în cadrul FEADR. (…) Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra nevoii urgențe de a crește sprijinul oferit în cadrul acestei măsuri de la 1% până la cel puțîn 2% din FEADR. De asemenea, am semnalat faptul că ajutorul de 80 de milioane de euro alocat statelor membre pentru sectorul agricol este unul derizoriu, iar Comisia Europeană trebuie să activeze toate resursele financiare disponibile pentru sprijinirea fermierilor”, a scris Daniel Buda pe pagină să de socializare.
Europarlamentarul român a solicitat și flexibilitate din partea Comisiei Europene. Acesta susține că sumele de 5000 de euro pentru fermieri și cea de 50.000 de euro pentru firme nu sunt suficiente