Precipitațiile recente din județul Galați aduc vești bune pentru agricultorii locali, care observă cu bucurie condiții favorabile pentru culturile de orz, grâu, rapiță și livezi. Fermierii din zonă, afectați anterior de seceta severă din vară, încep să aibă speranțe datorită ploilor din octombrie și noiembrie.
„Noi am fost obișnuiți cu această secetă din ultimii ani, încât nu puneam mari speranțe că o să răsară. După ultimele ploi, când am văzut că a și înverzit, nu am putut decât să mulțumim cerului”, a declarat Sicuța Murgu, un fermier din Smârdan, Galați, care gestionează peste 1.000 de hectare de teren agricol.
Aceasta a adăugat că „este o toamnă cu surprize favorabile pentru noi. Ne pierdusem orice speranță, dar iată că octombrie și noiembrie au fost niște luni cu precipitații bune, să zicem. Am acumulat în jur de 150 de litri dintr-un deficit de 300. Rapiţa este într-un stadiu foarte bun de dezvoltare, păioasele la fel, livezile, viile la fel”.
Cultura de grâu, în special, arată mai bine după ploile recente, chiar și în zonele fără sisteme de irigații, cum ar fi comuna Tulucești. Fermierii estimează o producție de 5 tone la hectar pentru culturile de toamnă, comparativ cu doar o tonă și jumătate anul trecut.
„Avem grâu, avem orz, vecinii noștri au răpiță și arată cel mai bine din ultimii patru ani. Sunt ceva speranțe. Să sperăm că vom avea bani pentru îngrășăminte în primăvară”, afirmă Cătălin Ionescu, un fermier din comuna Tulucești.
Specialiștii spun că umiditatea din sol a ajuns la un nivel moderat. Alina Bădilă, directorul Institutului Pedologic Galați, subliniază importanța lucrărilor agricole eficiente pentru a menține această umiditate: „Este importantă modalitatea de efectuare a lucrărilor agricole, astfel încât să menținem această apă în sol, să nu o irosim și să profitam cât mai mult de ea”.
În ciuda acestor vești bune la nivel local, datele Comisiei Europene arată că recolta de grâu din acest an este cu 10% mai mică decât cea a anului precedent.