Bărbatul în vârstă de 39 de ani care a agresat-o vineri, la Copenhaga, pe prim-ministrul danez Mette Frederiksen, provocându-i o entorsă cervicală, va sta 12 zile în detenţie, a anunţat poliţia daneză, după ce bărbatul a fost audiat sâmbătă în faţa unui judecător, relatează Reuters.

Agresiunea a avut loc vineri seara într-o piaţă din centrul oraşului, când un bărbat s-a apropiat de prim-ministru şi a lovit-o. Biroul lui Frederiksen a declarat că incidentul a lăsat-o pe politiciană „sub şoc”, iar aceasta a suferit o rană minoră de tip cervical. Toate evenimentele oficiale de sâmbătă ale prim-ministrului au fost anulate.

Agresiunea a avut loc cu două zile înainte ca danezii să meargă la urne în alegerile pentru Parlamentul European.

Poliţia din Copenhaga a declarat sâmbătă că nu crede că bărbatul, care a negat că ar fi comis vreo infracţiune, a fost motivat politic în gestul său. „Considerăm că a fost un act izolat, spontan, iar în acest moment nu avem ca ipoteză directoare în ancheta noastră faptul că a fost un atac planificat împotriva premierului”, a declarat inspectorul de poliţie din Copenhaga, citat de Ekstra Bladet. Potrivit publicaţiei, suspectul este polonez şi nu vorbeşte daneza.

Acuzat de violenţă împotriva unei persoane aflate în serviciul public, judecătorul a decis să fie arestat preventiv pentru 12 zile. „Având în vedere faptul că acuzatul nu are nicio legătură cu Danemarca, există riscul să plece din ţară”, a motivat judecătorul decizia de arestare preventivă, potrivit televiziunii DR.

Potrivit Ekstra Bladet, bărbatul acum încarcerat era aparent drogat şi consumase şi alcool, fiind lipsit de control în momentul în care a lovit-o pe Mette Frederiksen în umăr. În plus, un medic a apreciat că este dezechilibrat mintal. Bărbatul a negat, de altfel, că ar fi fost violent, notează Reuters, citată de News.ro.