Reclamă

Agențiile europene pentru boli și medicamente au fost criticate pentru gestionarea deficitară din primele etape ale pandemiei, conform unui raport al Curții de Conturi Europene (CCE), menționează Politico.eu. Analiza CCE subliniază că agențiile medicale ale Uniunii Europene nu erau pe deplin pregătite pentru a face față pandemiei și ar continua să fie vulnerabile în fața unor viitoare amenințări similare.

Primele mijloace de apărare ale Uniunii, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu au îndeplinit cerințele necesare în etapele inițiale ale crizei din 2020. Deși răspunsul ulterior la urgența de sănătate publică a fost adecvat, raportul publicat miercuri arată că rămân întrebări privind pregătirea Uniunii Europene pentru o eventuală nouă pandemie.

„La fel ca multe alte organisme, agențiile medicale ale UE au fost copleșite de forța și viteza pandemiei COVID-19”, a afirmat João Leão, membrul CCE responsabil cu auditul, într-o declarație oficială.

Potrivit raportului, ECDC, agenția care este responsabilă cu identificarea și evaluarea amenințărilor la sănătatea publică cauzate de boli infecțioase, a subestimat inițial gravitatea COVID-19. Agenția a solicitat acțiuni imediate abia pe 12 martie 2020, la momentul în care cazurile fuseseră deja raportate în toate statele membre UE, iar Italia impusese carantina națională cu trei zile mai înainte.

De asemenea, raportul menționează că ECDC a întârziat să partajeze evaluări ale riscurilor și ghiduri. Ghidurile relevante pentru măștile de protecție și depistarea contacților au apărut doar spre finalul primului val pandemic. În plus, utilizarea unor tehnici mai fiabile, cum ar fi analiza concentrațiilor de virus în apele reziduale, a fost subutilizată, conform auditorilor.

În privința EMA, responsabilă cu evaluarea datelor pentru noile vaccinuri, raportul o laudă pentru adaptarea rapidă, deși aceasta a trebuit să se bazeze în mare parte pe studii clinice desfășurate în afara Uniunii. Purtătorul de cuvânt al EMA a adăugat că, deși coordonarea studiilor clinice nu face parte din mandatul Agenției, aceasta își continuă angajamentul de a încuraja studii de amploare la nivel european.

João Leão a subliniat că lecțiile învățate trebuie aplicate eficient pentru ca Uniunea Europeană să nu repete greșelile. Se sugerează că EMA ar trebui să-și ajusteze procedurile și să colaboreze mai strâns cu Comisia și cu țările UE. ECDC este îndemnată să îmbunătățească organizarea internă. Având în vedere responsabilitățile suprapuse ale HERA, Comisia Europeană trebuie să asigure coordonarea eficientă a autorităților implicate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro