Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA, agențiile de informații din Washington avertizează asupra unor cazuri de dezinformare provenind din Rusia. FBI a anunțat că a identificat videoclipuri false despre alegeri, promovate pe filiere rusești.
Una dintre înregistrări prezintă indivizi care pretind că sunt din Haiti și care votează ilegal în mai multe comitate din Georgia, fiind, de asemenea, un alt videoclip care acuză fals „un individ asociat cu echipa prezidențială democrată că a luat mită de la un artist american”.
Conform presei americane, videoclipul care a început să circule la sfârșitul acestei săptămâni sugera că vicepreședinta Kamala Harris și soțul său au primit mită de 500.000 de dolari de la rapperul Sean „Diddy” Combs. Declarația comună a Biroului Directorului pentru Informații Naționale (ODNI), Biroului Federal de Informații (FBI) și Agenției de Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA) a pus „actorii de influență ruși” în corelație directă cu distribuirea acestor videoclipuri.
Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a afirmat că videoclipul despre Georgia reprezintă un „exemplu de dezinformare țintită” și că asemenea acte ar putea fi parte a interferenței străine care urmărește să creeze discordie și haos pe fondul alegerilor prezidențiale din 2024. El a cerut patronului platformei X, Elon Musk, și altor platforme sociale să elimine videoclipul. Clipul a fost inițial postat de un cont anonim, cunoscut deja pentru diseminarea dezinformării presupus a fi de origine rusă și a fost șters între timp.
Se preconizează că până la scrutinul prezidențial din 5 noiembrie, Rusia ar putea să continue să producă și să distribuie conținut media menționând subminarea încrederii în procesul electoral. Agenția EFE notează că nu este prima dată când se atrage atenția asupra interferenței străine în acest ciclu electoral, deja fiind semnalată implicarea Chinei și a Iranului. De asemenea, la începutul lunii octombrie, ODNI a comunicat că nu a detectat până atunci eforturi externe de a afecta integritatea sistemelor de vot.