Agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la nivelurile BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, păstrând o perspectivă stabilă. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor, evidențiind un semnal de încredere în capacitatea țării de a-și gestiona datoriile și angajamentele economice.

Conform declarațiilor din partea ministerului, decizia S&P este susținută de un stoc moderat de datorie externă și guvernamentală, precum și de așteptările de creștere economică solidă pentru următorii ani. România beneficiază de angajamentele în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene, care sunt așteptate să stimuleze reformele politice naționale.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța acestui rating pentru investiții și reformele structurale, menționând o perspectivă de creștere economică medie de 3,6% între 2025 și 2027. El a evidențiat eforturile țării de a gestiona responsabil datoriile externă și guvernamentală.

S&P a subliniat în evaluarea sa reziliența pieței muncii din România și nivelul scăzut al șomajului. Îmbunătățirea ratingului ar putea fi influențată de reducerea deficitului fiscal și a datoriei publice ca procent din PIB, dar și de ameliorarea costurilor serviciului datoriei publice. Pe de altă parte, creșterile deficitelor guvernamentale și ale nivelului datoriei publice peste proiecțiile actuale ar putea avea un efect negativ asupra ratingului.