Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat că va scoate la licitație publică prin mijloace electronice, mai multe autoturisme de lux, în valoare totală de peste 800.000 de euro, confiscate de la o grupare infracțională specializată în clonare de carduri în Statele Unite ale Americii. Bunurile, aflate în custodia Agenției din anul 2021, vor fi valorificate urmare a respingerii contestației de către Curtea de Apel București.

Lista bunurilor include patru autovehicule de excepție: un Lamborghini Urus, estimat la 280.343 euro, un Lamborghini Huracan, cu o valoare estimată la 247.028 euro, un Mercedes Benz AMG G 63, evaluat la 179.761 euro, și un BMW 850I XDrive, estimat la 98.066 de euro. Procedura de evaluare a autovehiculelor va fi efectuată de experţi independenţi, autorizaţi ANEVAR.

Decizia de valorificare a venit după ce, în octombrie 2023, Tribunalul București – Secția Penală a admis solicitarea DIICOT privind valorificarea anticipată a acestor bunuri sechestrate, legate de activități infracționale inclusiv de constituire de grup infracțional organizat și falsificare de instrumente de plată.

Contextul confiscării acestor bunuri este legat de investigații întreprinse de DIICOT și ofițeri de poliție judiciară în mai 2021, când au fost efectuate opt percheziții la locuințele unor persoane suspectate de infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu un caz de clonare de carduri bancare investigat și în SUA, implicând și cetățeni români.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate autoturismele menționate, alături de alte bunuri, stabilindu-se legătura dintre aceste achiziții și proveniența ilicită a fondurilor. Toate sumele obținute fraudulos au fost transferate în România, încercându-se astfel ascunderea originii lor ilicite.

Cu toate acestea, se recomandă verificarea oricărei serii de șasiu înainte de a cumpăra o mașină, utilizând platforme de specialitate precum CarVertical, Cebia sau VerificaMasina.ro.