Reclamă

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) urmează să fie desfiinţată, iar în locul său va fi creată Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, a anunţat miercuri, Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, în cadrul unei conferinţe organizate la Palatul Parlamentului. Noua entitate va funcţiona sub autoritatea directă a Prim-Ministrului.

„ANA se desfiinţează şi în locul ei se înfiinţează o agenţie în subordinea Prim-Ministrului. Se va chema Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor”, a afirmat Victoria Stoiciu în timpul conferinţei naţionale «Copilul, familia şi educaţia azi: confruntări cu violenţa, drogurile şi rele tratamente».

Stoiciu a explicat că noua agenţie va fi condusă de un secretar de stat şi va lucra în colaborare cu toate ministerele relevante pentru a coordona politicile publice şi campaniile de prevenire. „Am considerat că este necesar să o situăm pe o treaptă superioară pentru a avea o putere de coordonare mai mare”, a subliniat aceasta.

Până la finalul mandatului actualului Guvern, detaliile privind funcţionarea agenţiei vor fi reglementate printr-o Hotărâre de Guvern, aflându-se în prezent în consultare publică. O altă noutate este că poliţiştii care lucrează la ANA vor rămâne în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în timp ce prevenţia va trece sub Ministerul Sănătăţii.

„Cealaltă componentă de prevenţie, evaluare şi tratament va merge în subordinea Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Stoiciu, explicând că problemele structurale din vechiul sistem au dus la decizia de reorganizare. Centrele de evaluare şi prevenire ale ANA vor fi integrate în centrele pentru sănătate mintală existente la Ministerul Sănătăţii.

Decizia a fost luată în urma consultărilor cu organizaţiile non-guvernamentale şi experţi în domeniu. Stoiciu a menţionat că raportul Curţii de Conturi evidenţiază deficienţe în funcţionarea actualului sistem de centre, care vor fi abordate în reconfigurarea noii reţele de evaluare, consiliere şi tratament sub egida Ministerului Sănătăţii.

În concluzie, crearea noii agenţii are scopul de a aborda mai eficient problemele de sănătate publică legate de adicţii, extinzând atenţia nu doar asupra consumului de droguri, ci şi a altor forme de dependenţă. În acest sens, numele agenţiei integrează în mod explicit termenul ‘adicţii’ pentru a sublinia această extindere de responsabilitate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro