Reclamă

Agenţia Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a lansat vineri un avertisment privind „riscurile ridicate” pentru avioanele de linie care survolează Rusia, citând probleme de coordonare cu armata rusă. Această declarație vine în contextul recent prăbușirii unui avion azer de pasageri, incident utilizat ca exemplu de EASA.

Într-un buletin de securitate referitor la zonele de conflict, EASA a reiterat recomandarea adresată companiilor aeriene de a evita spațiul aerian din vestul Rusiei. În prezent, acest spațiu este deja inaccesibil transportatorilor europeni, dar este încă utilizat de avioane chineze, turce și din Golf, conform sursei AFP, citată de Agerpres.

Zona vizată se află „la vest de meridianul 60 Est la toate altitudinile și toate nivelurile de zbor”, după cum informează agenția. EASA subliniază că riscul ca „avioane civile să fie luate la țintă în mod neintenționat” este crescut din cauza lipsei de coordonare între autoritățile civile și militare, mai ales în contextul activării apărării antiaeriene.

Un astfel de incident a avut loc în timpul prăbușirii zborului 8243 al Azerbaijan Airlines, care a dus la pierderea a 38 de vieți pe data de 25 decembrie, când avionul opera ruta Baku-Groznîi. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut că apărările antiaeriene rusești au deschis focul în acea zi ca răspuns la un atac ucrainean cu drone, însă Kremlinul nu a acceptat responsabilitatea catastrofei.

EASA subliniază în buletinul său, valabil până la 31 iulie, că Rusia „nu a demonstrat că ar fi pe deplin capabilă” să reducă riscurile pentru aviația civilă legate de conflict. În ciuda situației, companiile aeriene din țări terțe, inclusiv China, Turcia și India, continuă să folosească rutele aeriene rusești, beneficiind de trasee mai scurte.

De asemenea, nici o companie aeriană europeană nu utilizează în prezent spațiul aerian rusesc, acesta fiind închis de Moscova ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după invazia Ucrainei. EASA are competența de a oferi doar „recomandări”, fiecare autoritate națională de aviație civilă având libertatea de a decide asupra restricțiilor pentru survolul anumitor zone.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro