Cât de periculoasă este varianta Omicron pentru copii. În Africa de Sud a fost înregistrat un val de spitalizări în rândul celor mici. Un consilier medical al guvernului țării africane a tras un semnal de alarmă.

Numărul de cazuri COVID-19 a fost mult mai mare în rândul unor copii cu vârsta până în cinci ani, de la depistarea variantei Omicron.

Cât de periculoasă este varianta Omicron pentru copii. Explicațiile specialiștilor

Potrivit consilierului guvernamental Waasila Jassat, în provincia sud-africană Gauteng, ce include orașul Johannesburg, s-a văzut o creștere bruscă a spitalizărilor unor copii cu vârste sub cinci ani. Omicron se răspândește mai repede față de celelalte tulpini de coronavirus.

„Incidența în rândul copiilor de sub 5 ani este acum a doua cea mai ridicată, în spatele doar a celei a persoanelor de peste 60 de ani.

Am văzut mereu că epidemia de Covid nu i-a afectat puternic pe copii în trecut, nu am avut multe spitalizări.

În timpul valului 3 am asistat la mai multe internări a copiilor tineri cu vârsta de sub 5 ani și a adolescenților între 15 și 19 ani iar acum, la începutul acestui al patrulea val, vedem o creștere bruscă pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru copiii sub 5 ani”,a spus consilierul, despre creșterea cazurile Omicron, potrivit Hotnews.ro. 

Africa de Sud trage un semnal de alarmă. Cât de periculoasă este varianta Omicron pentru copii
Pixabay

Cum afectează, de fapt, varianta Omicron pentru copii

Totodată, medicul Waasila Jassat a spus că bănuiește că varianta Omicron i-ar afecta mai mult pe copii deoarece ar putea exista „un decalaj de imunitate”. În același timp, lipsa imunizării contribuie și ea la creșterea numărului de cazuri în rândul copiilor.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, varianta Omicron este mai infecțioasă, inclusiv la copii, dar nu provoacă forme atât de grave de Covid-19 precum cele depistate până acum, dar se răspândește mult mai ușor.

„Dacă vă uitați la panta acestei creșteri puteți vedea că suntem într-o creștere fără precedent a numărului de noi cazuri într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Această variantă este într-adevăr foarte infecțioasă, inclusiv în rândul persoanelor care au fost deja vaccinate”, a declarat ministrul sud-african al Sănătății.