Fostul preşedinte PSD, Adrian Năstase şi-a scris opinia pe blogul personal faţă de decizia CCR de respingere a cererii de constatare a conflictului dintre Guvern şi Parlament, ca urmare a adoptării Bugetului prin angajarea răspunderii.

Astfel, acesta este de părere că mişcarea Curţii Constituţionale este greşită, iar acum, abuzurile vor fi favorizate. Totodată, acesta mai consideră şi faptul că nicun alt guvern, actual sau viitor, nu va mai dezbate bugetul în parlament din cauză că există un precedent stabilit în ziua de 12.02.2020, de către CCR.

„Până ieri, consideram că rolul cel mai important al Parlamentului in cenzurarea executivului il reprezenta dezbaterea bugetului de stat, a alocărilor financiare pe diferite domenii si proiecte. In anii anteriori, dezbaterile durau săptămâni de zile iar opinia publică afla cum sunt alocati banii. M-am inselat.

Incepand cu bugetul pe 2020, lucrurile s-au schimbat. Guvernul Iohannis I si-a angajat răspunderea pe legea bugetului in parlament si cam asta a fost dezbaterea! Motivul era legat de faptul că se apropia sfârsitul de an, desi art 138, alin 3 din Constitutie stabileste solutia pentru o astfel de situatie…

Nu stiu care au fost argumentele juridice ale CCR dar stiu care vor fi consecintele politice ale acestei decizii. De acum incolo, niciun guvern nu va mai veni in parlament pentru a dezbate bugetul. Precedentul actual va fi folosit fără a mai putea fi contestat.

Dezbaterea bugetului era expresia absolută a democratiei parlamentare, fundament al statului de drept. Gânditi-vă că, in Congresul american, guvernul ar indrăzni să facă un astfel de lucru. Dacă nu stiti, intrebati-l pe ambasadorul Adrian Zuckerman. S-ar putea insă ca doar premierii vizionari să aibă dreptul de a lua astfel de decizii”, scrie Adrian Nastase pe blogul personal.