Reclamă

Un studiu publicat de oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim dă peste cap tot ceea ce credeam până acum. Cercetarea realizată de profesorii David Gershon, Alexander Lipton și Hagai Levine ar dovedi că epidemia de coronavirus putea fi controlată fără să se impună măsuri de carantină. Cei trei afirmă cu tărie că orice țară care dispune, la 1 milion de locuitori, de 100 de paturi de terapie intensivă, nu are nevoie și de reguli de izolare. Este suficientă doar respectarea normelor de igienă personală, a distanțării, purtarea mănușilor și supravegherea populației prin teste.

“În aceste condiții, carantina nu este necesară, este suficient să impui reguli stricte de igienă în spațiile publice.”, a declarat medicul David Gershon.

În cadrul cercetărilor desfășurate, cei trei au dezvoltat un model matematic capabil să indice necesarul de paturi ATI în timpul pandemiei. Modelul ia în calcul fiecare etapă a transmiterii virusului și ține cont de toate grupele de vârstă, iar în final calculează rata infectării, nevoia de spitalizare și numărul de paturi de terapie intensivă necesare.

Oamenii de știință israelieni spun că metodă aleasă de majoritatea statelor lumii este una contraproductivă, cu consecințe dramatice asupra economiilor. David Gerson spune că blocarea activităților duce la creșterea șomajului, însingurarea oamenilor și pe tremen lung, posibil chiar la foamete.

“Însă, o asemenea abordare duce spre o criză financiară, iar oamenii vor suferi mai mult de pe urma distrugerii economiei (…) Impactul carantinei este catastrofal. Este ridicol să spui că vrei să ții sub control numărul de infectări și să ajungi la mai bine 1 milion de șomeri. Prețul este enorm.”, spune Gerson.

Medicii implicați în studiu spun că au făcut și o analiză amănunțită asupra țărilor care n-au aplicat un blocaj total, cum ar fi Suedia, Singapore, Taiwan sau Coreea de Sud. În aceste state, sistemul medical nu a fost nicio clipă în pericol de a fi suprasolicitat și epidemia a fost ținută sub control.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro