Reclamă
Reclamă

Afecțiunile tiroidiene sunt întâlnite frecvent în sarcină și pot afecta nu doar dezvoltarea fătului, ci și ducerea la termen a sarcinii, afirmă dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie.

Tiroidita autoimună este una dintre cele mai frecvente boli endocrine la femeile însărcinate și poate duce deopotrivă la hipotiroidism sau la hipertiroidism. Pentru buna dezvoltare a fătului și pentru ca sarcina să decurgă fără probleme, femeile însărcinate trebuie să se adreseze medicului endocrinolog. Împreună cu ginecologul, specialiștii vor stabili cele mai bune măsuri pentru sănătatea materno-fetală.

„Tiroidita autoimună se poate ameliora în timpul sarcinii, dar adesea apare o recădere sau exacerbare după naștere. Mai mult, în primul an după naștere, poate apărea așa-numita tiroidită post-partum. Este foarte important ca femeile să discute cu medicul ginecolog eventualele semne și simptome neobișnuite pe care le resimt și să ajungă și la medicul endocrinolog atunci când există suspiciunea unei tulburări endocrine”, explică dr. Gheorghe.

Reclamă

Afecțiunile tiroidiene în sarcină pot influența negativ și ducerea sarcinii la termen, conținutul hormonilor tiroidieni fiind crucial pentru dezvoltarea neurocognitivă a fătului. De aceea, se recomandă monitorizarea regulată a funcției tiroidei în timpul sarcinii și post-partum.

Articol susținut de SANADOR. Mai multe detalii pe www.sanador.ro.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro