Reclamă

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) și-a unit miercuri forțele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremiști de dreapta în Parlamentul European, însă a respins cererea de aderare a eurodeputaților din partidul Dianei Șoșoacă, S.O.S. România, relatează Reuters.

Grupul intitulat Europa Națiunilor Suverane își va lua locul în Parlamentul European alături de grupul Patrioții pentru Europa, condus de Rassemblement National (RN) din Franța și de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban. Premierul Georgia Meloni din Italia, care conduce grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR), celălalt grup de dreapta dură din PE, a pierdut membri în favoarea Patrioților săptămâna trecută, potrivit News.ro.

Pe lângă AfD, grupul Națiunilor Suverane va include partide mici din Bulgaria, Franța, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia și Ungaria. Cu 28 de eurodeputați, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioții, care are 84 de membri.

În schimb, la cererea unor europarlamentari din Ungaria, grupul Națiunilor Suverane nu i-a primit – din motive care nu au fost precizate – pe cei doi europarlamentari de la S.O.S România, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.

„La cererea noastră, grupul a respins cererea de aderare a partidului S.O.S. România”, a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului Patria Noastră din Ungaria, într-o postare pe rețelele de sociale în care anunța formarea noului grup.

Fragmentarea flancului de extremă dreapta din Parlamentul European, din ce în ce mai aglomerat, reflectă îndoielile profunde pe care partidele naționaliste din Europa le au cu privire la colegii lor ideologici din țările vecine, ceea ce face dificilă formarea unei alianțe transfrontaliere, comentează Reuters.

AfD, ale cărui opinii anti-imigrație și scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei nu diferă prea mult de agenda RN-ului lui Marine Le Pen, a fost repudiat de partidul francez înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie din cauza faptului că un deputat AfD nu a condamnat suficient de ferm trecutul nazist al Germaniei.

Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de eurodeputați care să reprezinte cel puțin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative și financiare.

Cu 14 eurodeputați, AfD va fi de departe cel mai mare dintre cele nouă partide ale grupului Națiunilor Suverane. Niciunul dintre acestea nu contribuie cu mai mult de trei eurodeputați fiecare. Maximilian Krah, deputatul al cărui refuz de a condamna SS-ul nazist din timpul războiului a dus la excluderea AfD din fostul grup Identitate și Democrație, care în vechea legislatură gravita în jurul partidului lui Le Pen, a declarat că nu va fi membru în noul grup.

„Acest grup de partide este o piatră de temelie importantă a unei transformări urgent necesare a UE”, a declarat Krah pentru Die Welt. „Importanța proiectului mă depășește cu mult, așa că sunt mulțumit și nu-i port pică”, a spus el.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro