Potrivit unei investigații realizate de The Guardian, Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. Aproape întreaga populație trăiește în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului.
Aceste informații se bazează pe o analiză a datelor colectate cu ajutorul metodelor moderne, inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol.
Concluziile dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului murdar, cu 98% dintre oameni trăind în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Aproape două treimi dintre locuitori trăiesc în zone în care calitatea aerului este de peste două ori mai rea decât orientările OMS.
Macedonia de Nord – cea mai afectată țară din Europa
Macedonia de Nord este țara cea mai afectată din Europa, unde aproape două treimi din populație trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori orientările OMS pentru particulele PM2,5. În patru zone, nivelul de poluare este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.
Situația în Europa de Est, comparată cu cea din Europa de Vest
Situația în Europa de Est este semnificativ mai proastă decât cea din Europa de Vest. Cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre locuitorii din Valea Padului și zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât valorile OMS pentru particulele PM2,5.
Impactul particulelor PM2,5 și normele OMS
Particulele PM2,5, care sunt produse în principal din arderea combustibililor fosili, reprezintă principala preocupare în ceea ce privește poluarea aerului. Aceste particule pot pătrunde în plămâni și în fluxul sanguin, afectând aproape toate organele corpului uman.
Conform orientărilor OMS, concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Cu toate acestea, noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care respectă această limită.
Conform experților, poluarea cu PM2,5 cauzează aproximativ 400.000 de decese pe an în întreaga Europă.
Situația în România
În România, aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est, precum Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria, se confruntă cu un nivel de poluare aeriană dublu față de indicațiile OMS.
Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu un nivel de poluare de patru ori mai mare decât cel indicat de OMS. În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu mai mult de două ori mai mult decât orientările OMS. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța de 37%.
Cu toate acestea, în Suedia nu există nicio zonă în care nivelul de PM2,5 să depășească dublul valorii stabilite de OMS.
Cauzele și impactul poluării aerului
Traficul, industria, încălzirea caselor și agricultura sunt principalele surse de poluare cu PM2,5. Impactul acestui fenomen este adesea resimțit în mod disproporționat de către comunitățile cele mai sărace.
Poluarea aerului a devenit o problemă majoră în Europa și Uniunea Europeană este presată să facă mai mult pentru a aborda această criză de sănătate publică în creștere.
Parlamentul European a votat să adopte, până în 2035, orientările OMS privind PM2,5, stabilind o limită obligatorie legală pentru concentrațiile anuale de PM2,5 la 5 μg/m3, față de 25 μg/m3 în prezent.
Cu toate acestea, experții subliniază necesitatea luării de măsuri urgente în prezent. Există tot mai multe dovezi care arată că poluarea aerului afectează aproape fiecare organ din corpul uman și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace și pulmonare, cancer, diabet, depresie, boli mintale, tulburări cognitive și greutate mică la naștere.
Un studiu recent a constatat că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de nașteri de copii morți pe an.