Reclamă

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o sesizare privind finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din 2024. Documentul, trimis pe 29 noiembrie, poartă numărul de înregistrare 1.113 și a fost adresat Procurorului General, solicitând soluționarea sesizărilor primite de la un cetățean.

Sesizarea în cauză a fost înaintată Parchetului ÎCCJ pentru „soluționare competentă” și se referă la presupuse nereguli în legătură cu producerea, distribuirea și utilizarea materialelor electorale de către candidatul Călin Georgescu. Toni Greblă a precizat că documentele primite de la cetățean conțineau informații despre activități legate de campanie desfășurate în mediul virtual, dar a subliniat că nu dispune de structura necesară pentru a investiga aceste aspecte în mod instituțional.

„Eu am primit niște documente de la un cetățean aflat în anturajul anumitor persoane, din care rezulta că în mediul virtual s-a întâmplat ceva, cu niște documente… Am trimis (la Parchetul ÎCCJ) sesizarea pentru a dispune cercetări”, a declarat Toni Greblă, subliniind că responsabilitatea sa a fost de a înregistra sesizarea și de a o transmite mai departe pentru analiză.

Parchetul ÎCCJ a confirmat că a primit cererea de la AEP, dar a specificat că a fost vorba despre redirecționarea unei petiții, și nu despre o sesizare autonomă făcută de AEP. Procurorii au menționat că până în prezent nu au primit alte documente referitoare la această cauză de la alte autorități publice implicate în mod direct în coordonarea procesului electoral.

În contextul informărilor de la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), s-a arătat că au existat campanii de promovare desfășurate cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, potrivit unui document emis de SRI. Președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea anumitor informații prezentate de SRI, SIE și MAI, conform unui anunț oficial al Administrației Prezidențiale.

Sesizarea AEP a ridicat întrebări despre posibile încălcări ale normelor electorale și despre influența mediului virtual asupra campaniilor politice. Parchetul ÎCCJ va continua să analizeze elementele primite pentru a decide dacă este cazul deschiderii unei investigații penale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro