Adriana Iliescu este o figură remarcabilă, cunoscută pentru faptul că a devenit cea mai în vârstă mamă din lume la vârsta de 66 de ani.

Născută pe 31 mai 1938, în Craiova, România, ea a urmat o carieră ca profesoară de limba română și a scris peste 25 de cărți pentru copii.

Povestea Adrianei Iliescu: Cum a Înfruntat Obstacolele pentru a Deveni Mamă la 67 de Ani

Drumul său către maternitate a început cu adevărat atunci când România a dezvoltat capacitatea de fertilizare in vitro (FIV). În ciuda unor eșecuri inițiale, inclusiv un avort spontan și încercări nereușite de FIV, persistența ei a dat roade când a născut-o pe fiica sa Eliza pe 16 ianuarie 2005, urmare a unei a doua încercări de FIV.

Iliescu s-a confruntat cu critici semnificative și preocupări etice datorită vârstei sale înaintate, mulți punându-se întrebarea despre capacitatea ei de a avea grijă de un copil și povara potențială asupra Elizei dacă aceasta ar fi să-și piardă mama de la o vârstă fragedă. În ciuda acestor provocări, Iliescu a rămas fermă în decizia sa de a deveni mamă. Ea a luat măsuri pentru a asigura viitorul Elizei, numindu-l pe Dr. Bogdan Marinescu, care a asistat la concepția ei, ca tutore al fiicei sale și punând deoparte bani pentru îngrijirea Elizei.

Biserica Ortodoxă Română și alții au criticat decizia Iliescu, dar ea și-a apărat alegerea, subliniind sănătatea și vitalitatea ei în ciuda vârstei. Cazul Iliescu rămâne semnificativ în discuțiile despre sănătatea reproductivă și implicațiile etice ale maternității târzii. Călătoria ei scoate în evidență complexitățile și alegerile personale implicate în astfel de decizii, provocând normele sociale și deschizând conversații despre vârstă, maternitate și fertilitate.

Traseul ei Plin de Provocări și Speranță către Maternitatea Târzie”

Adriana Iliescu, în tinerețea sa, era o prezență care atrăgea privirile datorită frumuseții sale distincte. A fost nefericită în dragoste, căsătorindu-se devreme, dar mariajul ei nu a durat, soțul părăsind-o. Adevărata bucurie în viața ei a survenit târziu, atunci când a devenit mamă la vârsta de 67 de ani. Născând-o pe Eliza, a împlinit un vis de-o viață, iar fiica sa seamănă izbitor cu ea.

Traseul ei spre maternitate nu a fost lipsit de greutăți. Adriana Iliescu a suferit pierderea unei sarcini în tinerețe, un eveniment marcat de durere și dezamăgire. Din cauza unor probleme medicale serioase, a fost nevoită să renunțe la sarcină, existând riscul nașterii unui copil cu malformații grave. Această experiență dureroasă a fost urmată de divorțul de soțul ei.

În 1995, Iliescu a luat decizia curajoasă de a începe un tratament hormonal pentru a preveni menopauza, având în vedere dorința ei de a deveni mamă. Fertilizarea in vitro a avut loc în 2004, cu ajutorul unui donator anonim. Inițial, ea a conceput tripleți, însă, din nefericire, unul dintre embrioni nu a supraviețuit. În cele din urmă, din trei, doar Eliza a rezistat și s-a născut sănătoasă.

Călătoria Adrianei Iliescu spre maternitate este una de neuitat, un exemplu de curaj și perseverență, demonstrând că visele se pot împlini chiar și în circumstanțe neașteptate.