Reclamă
Reclamă

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat miercuri, pentru Interviurile Digi24.ro, că incertitudinea privind data alegerilor prezidențiale poate genera o „lehamite în rândul românilor”. Cioroianu exclude posibilitatea ca dezinteresul pentru prezidențiale să fie una dintre strategiile partidelor aflate la guvernare.

Întrebat de Alexandru Rotaru de la Digi24 despre avantajele situației de incertitudine, Cioroianu a comparat-o cu un joc de alba-neagra: „Într-un joc de alba-neagra, cu siguranță câștigă cineva. De regulă, cel care învârte castroanele. Măcar el câștigă, chiar dacă celălalt nu-și dă seama ce. În cazul nostru, nu e foarte limpede dacă se profilează un câștigător, pentru că, în momentul de față, haosul tinde să devină atât de mare încât îi poate afecta pe cei care deocamdată și-au anunțat intenția de a candida.”

Fostul ministru a subliniat că incertitudinea poate afecta participarea electoratului: „În momentul în care atât de multe întrebări se pun și nu se profilează posibilitatea unor răspunsuri, exercițiul în sine electoral este pus sub semnul întrebării și poate să conducă la o lehamite a alegătorilor din care să nu-i mai scoată nimeni. Mai ales că, apropo de această dată, primarii nu prea mai sunt interesați să-și strice ziua de lucru sau noaptea de odihnă pentru a obține voturi pentru un candidat al partidului.”

Reclamă

Cioroianu a mai adăugat: „Ce știm sigur este că unii oameni doresc să candideze, alții nu doresc să candideze. Doar că cei care nu doresc să candideze n-au curajul s-o spună. Eu nu sunt convins că în momentul de față cineva poate spune că acest haos e în avantajul său.”

Întrebat dacă starea de lehamite ar putea fi o strategie, fostul ministru a punctat: „Teoretic, poate fi și o minte diabolică în stare să ia în calcul această lehamite. Dar dat fiindcă, într-un fel sau altul, avem două mari partide care și-ar dori fiecare pentru sine câștigarea postului de președinte, nu văd cu ce i-ar ajuta. Tocmai neînțelegerea recentă dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal a condus către un haos incipient. Nu cred că ei ar face mișcări în măsură să îi ajute pe cei din opoziție sau pe acei candidați independenți.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro