Reclamă

Adrian Câciu, deputat PSD și fost ministru de Finanțe, a declarat în cadrul interviului „În Fața Ta” de la Digi24 că există o dezbatere și confuzie în România cu privire la impozitul progresiv, dar a subliniat că țara noastră aplică acest tip de impozit cel puțin în cazul salariilor și pensiilor. „E o întreagă dezbatere și confuzie în România despre impozitul progresiv, dar România are în cel puțin două zone impozit progresiv. Are impozit progresiv la impozitul pe salarii, pentru că are o scutire de 300 de lei la salariul minim, deci o cotă de impozitare de 38,5% la salariul minim, iar la celelalte salarii de 41,5%, și are și la pensii – o scutire de impozit până la 3.000 de lei dacă nu mă înșel, după care 10%, deci avem”, a explicat Adrian Câciu.

El a menționat și „ordonanța trenuleț”, care conform spuselor lui este esențială pentru asigurarea țintei de deficit bugetar de 7%, stabilită în acord cu Comisia Europeană. „Bugetul vine pe arhitectura creată de renumita «ordonanță trenuleț». Ordonanța trenuleț setează punctele de inflexiune peste care nu se poate trece”, a adăugat fostul ministru al Finanțelor.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat că acest cadru fiscal creat de ordonanță este suficient pentru a limita deficitul la 7%. „M-am uitat atent pe ordonanța aceasta dată la finalul anului trecut, e acoperitoare pentru atingerea unei ținte de deficit de 7%. Suplimentar, dacă ANAF își face ținta de colectare, așa cum a făcut-o în 2024, ar putea avea un spațiu fiscal mai mare, să vii cu o suplimentare la un moment dat, după rectificare pe anumite costuri ale statului, inclusiv pe investiții”, a continuat social-democratul.

Adrian Câciu și-a exprimat așteptările ca bugetul să fie prezentat rapid și fără surprize negative din perspectiva fiscalității. În concluzie, el a punctat importanța implementării eficiente a măsurilor fiscale existente pentru atingerea țintelor bugetare și economice.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro