Reclamă

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat vineri seara, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că Guvernul nu intenționează să crească taxa pe valoare adăugată (TVA), subliniind că impozitele indirecte nu reprezintă pilonul unui stat sănătos. Câciu a avertizat că o mărire a TVA ar putea duce la recesiune economică. „TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, și este un impozit indirect. Orice carte și paradigmă de fiscalitate spune că o țară trăiește din impozite directe. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap”, a spus oficialul.

Ministrul a subliniat faptul că, deși în România s-a pus problema creșterii taxelor, acest lucru nu este obligatoriu pentru rezolvarea deficitului bugetar, dat fiind că există și alte soluții precum îmbunătățirea colectării și eliminarea risipei bugetare. Restructurarea cheltuielilor și stimularea economiei sunt, în opinia sa, măsuri mult mai eficiente pentru redresarea bugetară. „La noi, vorbim de România versus Uniunea Europeană, ca și când am fi noi singura țară din UE care va discuta cu Comisia Europeană. Colectarea, pe de o parte, și eliminarea risipei bugetare pe de altă parte, restructurarea unor cheltuieli bugetare, eventual un mai bun mers al economiei, care îți poate aduce venituri bugetare suplimentare”, a adăugat el.

Adrian Câciu a mai explicat că România se bazează de 30 de ani pe taxe indirecte, precum TVA și accize, ceea ce nu este o practică obișnuită pentru o economie bine administrată. El a reamintit contextul majorării TVA din 2010, când măsura a dus la o criză economică mai gravă. „TVA-ul când a crescut în România, a intrat țara în criză. 2010, nu că era criza bancară, am adâncit-o, am băgat-o în gard”, a rememorat ministrul.

Gazul discuțiilor a fost detensionat prin măsuri deja negociate cu Comisia Europeană încă din 2023, în cadrul cadrului financiar existent și prin Planul de Redresare și Reziliență, fără a include măriri de TVA. În completare, Consiliul Fiscal ar trebui să aibă un rol activ în revizuirea cheltuielilor pentru a crea bugete realiste. „În PNRR există o serie de ținte și jaloane cu privire la „spending reviews”, așa se numesc, evaluări făcute de Consiliul Fiscal, care să fie baza bugetelor acestei țări”, a concluzionat Câciu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro