Reclamă

În Rusia, numărul actelor de sabotaj asupra infrastructurii feroviare și obiectivelor militare comise de tineri este în creștere, pe fondul invaziei din Ucraina începută de Putin în februarie 2022. Potrivit presei, adolescenților li se promit recompense financiare pentru astfel de acțiuni, o strategie denunțată de autorități ca fiind orchestrată de „manipulatori” pro-ucraineni pe rețelele de socializare.

Ca răspuns la fenomen, oficialii ruși utilizează videoclipuri de propagandă pentru a descuraja și amenința minorii tentați de sabotaj. Totodată, un proiect de lege care ar permite judecarea tinerilor de până la 14 ani pentru astfel de fapte este în discuție. Există, însă, și temeri că ofițerii forțelor de securitate ar putea acționa ca provocatori.

Deutsche Welle a investigat mai multe cazuri, inclusiv un incident din Omsk, unde doi adolescenți au fost acuzați de incendierea unui elicopter militar. Tinerii susțin că au fost contactați prin platforma Telegram și li s-au promis 20.000 $ pentru acțiune, deși nu au primit banii.

Autoritățile au semnalat un incident similar în septembrie, când un elicopter Mi-8 a fost incendiat cu un cocktail Molotov. Două persoane au fost arestate, iar în mărturiile lor au descris modul de recrutare prin fluturași care conțin coduri QR distribuite în toaletele școlilor, prin care se accesau oferte transmise pe Telegram pentru acte de sabotaj.

Conform Deutsche Welle, recompensele oferite pentru distrugerea de echipamente militare variază de la câteva mii de dolari până la 150.000 $, plătiți în criptomonedă. Totodată, cei care stau în spatele canalelor anonime oferă instrucțiuni precise pentru executarea acțiunilor.

Michael Klimarev, expert în securitate, a subliniat că manipularea tinerilor în acest context nu este un act de curaj și atrage atenția asupra riscurilor la care aceștia se expun. Un alt expert din organizația rusă pentru drepturile omului NetFreedomsProject menționează posibilitatea identificării celor din spatele acestor canale prin colaborare cu platforma gestionară Telegram.

Până în prezent, organizațiile pentru drepturile omului raportează că peste 550 de cazuri de sabotaj sunt investigate în Rusia, fără a se ști exact câți minori sunt implicați. Cel puțin 28 de persoane au fost condamnate pentru asemenea fapte, iar codul penal rusesc prevede pedepse de la 10 la 12 ani de închisoare pentru actele de sabotaj.

Parlamentul rus analizează un proiect de lege care urmărește să coboare vârsta minimă pentru răspunderea penală în cazurile de sabotaj la 14 ani, în contextul în care mai mulți tineri au fost deja judecați și condamnați.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro