Reclamă

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește utilizarea nesănătoasă a rețelelor sociale de către adolescenți, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Cel mai vulnerabil grup este format din copiii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, atenționează specialiștii.

Jurnalista Digi24, Ana-Cristina Micu, explică: „Copiii și adolescenții care au participat la acest studiu au fost împărțiți în diferite tipuri de utilizatori, de la utilizatori non-activi, la utilizatori problematici. Atunci când vine vorba despre copiii care utilizează în mod problematic social media este vorba despre cei care nu se pot concentra la ceea ce au de făcut, pentru că trebuie să își verifice telefonul, care nu se pot concentra la teme sau la orele de curs sau care ajung să se certe cu părinții sau rudele care le interzic sau le iau accesul la aceste mesaje sau rețele”.

Andreea Bodea, directorul Liceului „Ion Luca Caragiale” din București, a explicat o situație concretă: „O să vă dau un exemplu foarte concret: săptămâna trecută, 3 elevi au vorbit și și-au deschis telefonul, elevi de clasa a 9-a. Negocierea a fost așa: nu mergem la scăderea notei la purtare, că repetau, până la sfârșitul acestui modul, dimineața îmi aduceți mie telefoanele, când plecați le luați. Acești 3 copii, în afară de faptul că au luat note mult mai mari la materii diferite, au scris pe caiete”.

Părinții sunt de asemenea preocupați de acest fenomen. Un părinte a declarat: „- Am copil mic, de 6 ani, și stă toată ziua pe telefon”, iar la întrebarea despre ce face dacă încearcă să limiteze timpul de folosire a telefonului a răspuns: „- Devine puțin irascibilă”. Un alt părinte a mărturisit: „- Sigur, ca orice părinte, luptăm cu asta… – Cum? – Control parental, timp limitat și cu multă ceartă”.

Specialistul în social media, Cristian China-Birta, a subliniat: „Cum să dai vina pe copii că stau pe telefonul mobil? Cum?! În condițiile în care… Cine a construit social media? Noi, adulții, nu copiii au construit pentru ei. Dar ca să îi scoatem de acolo trebuie să le oferim ceva. Să fim clar înțeleși: consumul de social media acoperă o nevoie”.

La nivel mondial, se estimează că peste 200 de milioane de persoane sunt dependente de rețelele sociale. Subiectul este de actualitate nu doar pentru România, ci și pentru întreaga lume, dat fiind amploarea fenomenului și potențialul impact asupra calității vieții și a capacității de concentrare la maturitate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro