Administrația Biden a anunțat că președintele SUA sprijină proiectul de lege care protejează dreptul la contracepție, pe care Senatul, condus de democrați, îl supune la vot miercuri.

„Administrația sprijină ferm Legea privind dreptul la contracepție, care ar proteja dreptul fundamental de acces la contracepție și ar ajuta să se asigure că femeile pot lua decizii cu privire la sănătatea, viața și familiile lor”, a transmis Administrația Biden.

Contracepția este o parte esențială a îngrijirii sănătății reproductive, care a devenit mai importantă ca niciodată în urma deciziei Curții Supreme de a anula Roe v. Wade și a crizei care a urmat pentru sănătatea femeilor, scrie The Guardian.

Interdicțiile periculoase și extreme ale avorturilor pun în pericol sănătatea și viața femeilor și perturbă accesul la serviciile esențiale de îngrijire a sănătății, inclusiv contracepția, deoarece furnizorii de servicii medicale sunt forțați să se închidă în statele din întreaga țară. Contracepția este, de asemenea, atacată.

Oficialii din unele state au precizat clar că doresc să interzică sau să restricționeze controlul nașterilor, pe lângă avort, iar republicanii din Congres au atacat accesul la contracepție la nivel național, propunând definanțarea Programului de planificare familială.

Chuck Schumer a declarat marți că legislația care protejează accesul la contracepție este un răspuns necesar la răsturnarea de către Curtea Supremă a deciziei Roe v Wade în 2022.

„Sprijinirea protecțiilor federale pentru contraceptive ar trebui să fie o definiție simplă și de bun simț și ușor de ales. Proiectul de lege pe care îl vom vota mâine spune pur și simplu că dacă doriți acces la controlul nașterilor sau dacă sunteți un furnizor de servicii medicale care dorește să prescrie medicamente contraceptive, guvernul nu are dreptul de a interveni. Nu vi se pare bun simț? La urma urmei, accesul la controlul nașterilor este un lucru pe care 90% dintre americani îl susțin”, a spus Schumer.

Înaintea votului asupra legii care protejează accesul la contracepție, Katie Britt, o senatoare republicană conservatoare din Alabama, i-a acuzat pe democrați de „intimidare” prin promovarea unui proiect de lege care merge prea departe. „Săptămâna aceasta, colegii mei își vor începe „tactica de vară a intimidării”, a spus Britt într-un discurs, marți. „Din păcate, se continuă campania pe care am văzut-o deja. Contracepția este disponibilă în fiecare stat din întreaga țară. Și, desigur, vreau să fiu absolut, 100% clară, că susțin accesul continuu la nivel național la contracepție”, a mai spus ea.

Senatoarea Britt a afirmat că Legea privind dreptul la contracepție, pe care democrații o propun la vot în Senat miercuri, „calcă în picioare protecțiile fundamentale ale libertății religioase care sunt de mult timp bipartizane – și cu adevărat ar trebui să rămână bipartizane”.

Măsura are nevoie de 60 de voturi pentru a fi adoptată. Democrații controlează 51 de locuri și urmează să vedem dacă legislația poate câștiga nouă voturi republicane. Nu este clar dacă legislația va trece, dar votul va fi un semn al unei dinamici din ambele camere ale Congresului, pe măsură ce alegerile prezidențiale din noiembrie se apropie.