Reclamă

Administrația Biden a explicat decizia de a trimite mine antipersonal în Ucraina, subliniind că aceste arme vor încetini avansul trupelor ruse în estul țării, informează News.ro. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat în Laos că trupele ucrainene au nevoie de „lucruri care pot ajuta la încetinirea acestui efort din partea rușilor”, având în vedere schimbarea tacticii rusești pe câmpul de luptă.

Livrarea minelor face parte dintr-un pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 275 de milioane de dolari. Acesta include și muniție pentru sisteme de artilerie, precum și alte echipamente. Decizia de a furniza mine vine la scurt timp după ce Washingtonul a permis Kievului să folosească rachete cu rază lungă de acțiune produse în SUA pentru a lovi teritoriul rus — o mișcare controversată în ochii Moscovei.

Decizia administrației Biden a atras critici din partea Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Antipersonal (ICBL), care a numit-o „dezastruoasă” și a promis că va lupta pentru a determina Statele Unite să își schimbe decizia. Statele Unite nu sunt semnatare ale Tratatului ONU de interzicere a minelor, iar președintele Biden și-a schimbat poziția comparativ cu anul 2022, când a declarat că va interzice utilizarea acestora, cu excepția peninsulei coreene.

Cu toate acestea, secretarul Apărării a menționat că minele furnizate de SUA sunt „nepersistente”, dotate cu mecanisme de autodistrugere sau autodezactivare, reducând astfel riscurile pentru civili. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a explicat că minele americane sunt „foarte diferite” de cele rusești, care pot rămâne o amenințare timp de decenii.

Administrația Biden a mai fost criticată anul trecut pentru furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina. Contextul deciziei actuale vine și pe fondul îngrijorărilor legate de sprijinul SUA pentru Ucraina după preluarea funcției de președinte de către Donald Trump în ianuarie, acesta menționând că ar putea pune capăt războiului în „24 de ore” dacă ar dori.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro