Comitetul rus de anchetă a anunțat marți arestarea lui Timur Ivanov, adjunct al ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, sub acuzația de corupție, potrivit agenției AFP. Ivanov este suspectat de „comiterea unei infracțiuni potrivit Secțiunii 6 a Articolului 290 al Codului Penal (luare de mită)”, conform unei declarații publicate pe Telegram de către Comitet.

Detaliile cazului rămân limitate, dar infracțiunea de corupție pentru care este acuzat Ivanov poate atrage sancțiuni severe, incluzând amenzi semnificative sau chiar până la peste zece ani de închisoare. Ivanov era responsabil de supravegherea construirii instalațiilor militare și figura deja pe lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Investigațiile desfășurate de Fundația anticorupție (FBK), înființată de Aleksei Navalnîi, au scos la iveală în 2022 implicarea lui Ivanov în proiecte de construcții la Mariupol, Ucraina, profitând aparent de aceste poziții. Potrivit FBK, Ivanov ar fi divorțat intenționat pentru a evita sancțiunile UE. Maria Pevșih, aflată în exil ca urmare a represiunii Kremlinului și însărcinată cu anchetele la Fundație, a comentat pe rețelele de socializare: „Azi e o zi frumoasă”.

Contextul politic din Rusia rămâne tensionat, cu majoritatea opozanților fie în închisoare, fie în exil. Acest caz vine în urma morții lui Aleksei Navalnîi, figura centrală a opoziției, decedat într-o închisoare din Arctica la jumătatea lunii februarie.