Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mărturisit sâmbătă, 21 mai, la Digi24, că își doreşte schimbarea  tablelor clasice de la școală, pe care se scrie cu creta și se șterge cu buretele, cu table interactive.

Elevii vor putea astfel să preia, în timp real, informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Adio, mâini murdare de cretă

„Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi burete de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România.

Profesorul va trebui să înțeleagă că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de  învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform news.ro.

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

„Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă.

Sursa: Social Media

Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buretelui, pentru că e clar că se pot  şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon.” 

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor ce predau, cu imagini video, care sunt mai uşor de reţinut.

„Sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va  avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl va duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însușească în urma acelor lecţii. Asta însemană o  transformare a abordării profesorilor”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Salarii mai mari pentru profesori

În contextul schimbărilor acestea, politicianul a subliniat că este necesar și un salariu motivant pentru profesori.

„Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din  salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie. Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a punctat Sorin Cîmpeanu.