Ieri au explodat rețelele de socializare, atunci când PressOne.ro a publicat informația conform căreia premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Între timp, au ieșit la iveală informații noi. Generalul în rezervă, Teodor Frunzeti, a vorbit despre aceste acuzații de plagiatură. Mai clar, el este omul din cartea căruia premierul Nicolae Ciucă s-ar fi inspirat.

1. Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat

Mai clar, conform sursei citate mai sus, Nicolae Ciucă, ar fi plagiat mai multe pagini din lucrarea „Forțe și tendințe în mediul de securitate european”, realizată de Teodor Frunzeti. Generalul în rezervă a vorbit despre acuzațiile de plagiat aduse de jurnalista Emilia Șercan premierului.

„Nu știu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu știu ce scor are (…) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ținem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat și nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic….

2. Teodor Frunzeti: Ciucă era băiat deștept pe vremea aia

Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a spus Teodor Frunzeti pentru sursa menționată.

Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) în anul 2003. Titlul lucrării sale a fost ”Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”. Atenție, conform CV-ului său, în timpul în care făcea doctoratul, premierul a plecat și în două misiuni în străinătate.

3. Ciucă: Teza mea de doctorat reflectă munca depusă

Lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă conține 309 pagini. Dintre acestea,  147 de pagini are teza, inclusiv pagini de titlu, cuprins și bibliografie, iar alte 162 de pagini sunt anexele. Conform publicației Press One, 42 de pagini din această lucrare sunt plagiate.

Contactat de sursa citată, Nicolae Ciucă a declarat că teza sa de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă.