Pastilele cu iodură de potasiu au un rol bine definit în medicină. Acestea se administrează, pe cale orală, oamenilor care au fost expuși la radiații. Aceste pastile ajută mult în cazul unui accident nuclear sau din cauza unei bombe atomice.
În cazul în care, nivelul de radiații va crește în aer, din cauza unui accident nuclear sau lansarea unei bombe atomice, anumite categorii de persoane vor primi aceste pastile gratis.
„Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare. De acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu)”, informează Nuclearelectrica și Autoritatea pentru Siguranță Nucleară (ANS).
Care sunt oamenii care primesc pastilele cu iod și în ce cantitate
Aceste pastile trebuie administrate persoanelor mai sensibile, cu cel mult o oră înainte de expunerea la elementele radioactive. Acestea nu trebuie luate mai târziu de 6 până la 12 ore. Dacă administrarea se face la 6 ore de la apariția radiațiilor, efectul pastilelor va scădea la 50%.
Doctorii susțin că primii care vor primi tabletele cu iodură de potasiu vor fi cele sub 40 de ani, în special femeile gravide, bebelușii, copiii și tinerii.
Oamenii peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod, deoarece, după această vârstă, nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian, după expunerea la iod radioactiv.
Administrarea pastilelor la copii
- Copii cu vârstă peste 12 ani – 2 tablete;
- Copii cu vârstă între 3 și 12 ani – 1 tabletă/zi;
- Copii cu vârstă între 1 luna și 3 ani – o jumătate (1/2) tabletă/zi;
- Nou-născuții până la o lună – o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apă, limonadă sau altceva similar.
Persoanele care suferă de hipersensibilitate la iodura de potasiu, boli rare, sau disfuncții tiroidiene, NU vor avea voie să consume astfel de tablete.
Așadar, acest tip de tablete se vor lua doar în cazul expunerii la radiații.