Au apărut informații noi conform unui studiu din Israel. Chiar și o a patra doză de vaccin anti-COVID este insuficientă pentru a preveni infectarea cu noua tulpină Omicron. Deși numărul de anticorpi crește la niveluri considerabile față de cei pe care îi primim în urma dozei trei, relatează Reuters, citată de Agerpress.

Concluziile cercetării au fost luate în urma vaccinării mai multor persoane. Studiul a fost realizat de medicii de la Sheba Medical Center pe toți angajații clinicii.

Cum s-a realizat studiul despre eficiența dozei cu numărul 4 anti COVID-19

Clinica a ales pentru acest studiu Pfizer și Moderna. Astfel medicii au ținut sub observație 154 de persoane vaccinate cu a patra doză de la Pfizer într-un interval de două săptămâni.

În paralel au urmărit şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna. Aceste au fost realizate asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după imunizare. Studiul din Israel a fost coordonat de directoarea secţiei de boli infecţioase, Gili Regev-Yochay.

Adevărul despre cea de-a patra doză de vaccin. Cât de eficientă este în fața variantei Omicron
Pixabay

Cât de eficientă este a patra doză în fața variantei Omicron

A patra doză nu a avut nici rezultate rele, dar nici nu este încă destul de puternică pentru Omicron, a dezvăluit Gili Regev-Yochay. Anticorpii persoanelor vaccinate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, care nu avea a patra doză.

„Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron. Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun.”, a dezvăluit Gili Regev-Yochay.

Israelul a fost prima țară care a administrat vaccinurile inițiale împotriva COVID. De asemenea, aici au fost cele mai elaborate studii despre eficiența, implementându-se un program de rapel pe scară largă.