Multor oameni le place să bea cafea.

Dar doresc să-și limiteze consumul de cofeină din preferințe personale sau din motive de sănătate.

Pentru aceste persoane, cafeaua decofeinizată este o alternativă excelentă. Cafeaua decafeinizată este la fel ca o cafeaua obișnuită. Cu excepția faptului că nu există cofeină.

1. Ce este cafeaua decofeinizată și cum se face?

Adevărul despre cafeaua decofeinizată. Este sau nu sănătoasă pentru organism?
Pixabay

Decaf este prescurtarea pentru cafea decofeinizată. Este cafea din boabe de cafea cărora li s-a eliminat cel puțin 97% din cofeină.

Există multe modalități de a elimina cofeina din boabele de cafea. Cele mai multe dintre ele includ apă, solvenți organici sau dioxid de carbon. Boabele de cafea sunt spălate în solvent până când cofeina a fost extrasă din acesta, apoi solventul este îndepărtat.

Cofeina poate fi îndepărtată și folosind dioxid de carbon sau un filtru de cărbune – o metodă cunoscută sub numele de Procesul Elvețian al Apei.

Fasolea este decofeinizată înainte de a fi prăjită și măcinată. Valoarea nutritivă a cafelei decofeinizate ar trebui să fie aproape identică cu cea obișnuită, în afară de conținutul de cofeină.

Cu toate acestea, gustul și mirosul pot deveni puțin mai blânde, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda utilizată. Acest lucru poate face cafeaua decofeinizată mai plăcută pentru cei care sunt sensibili la gustul amar și mirosul cafelei obișnuite.

2. Câtă cofeină este în cafeaua decofeină?

Cafeaua decaf nu este complet fără cofeină. De fapt, conține cantități variate de cofeină, de obicei aproximativ 3 mg per cană. Un studiu a constatat că fiecare ceașcă de 6 uncii (180 ml) de decofeină conținea 0-7 mg de cofeină.

Pe de altă parte, o ceașcă medie de cafea obișnuită conține aproximativ 70–140 mg de cofeină, în funcție de tipul de cafea, metoda de preparare și dimensiunea ceștii.

Deci, chiar dacă nu este complet fără cofeină, cantitatea de cofeină este de obicei foarte mică.

3. Cafeaua decafeinizată este încărcată cu antioxidanți și conține substanțe nutritive

Este de fapt cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta occidentală. Decaf conține de obicei cantități similare de antioxidanți ca și cafeaua obișnuită, deși acestea pot fi cu până la 15% mai mici.

Această diferență este cel mai probabil cauzată de o mică pierdere de antioxidanți în timpul procesului de decofeinizare. Principalii antioxidanți din cafeaua obișnuită și decofeinizată sunt acizii hidrocinamici și polifenolii.

Antioxidanții sunt foarte eficienți în neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi. Pe lângă antioxidanți, decofeină conține și cantități minore din unele substanțe nutritive.

O ceașcă de cafea decofeinizată furnizează 2,4% din aportul zilnic recomandat de magneziu, 4,8% potasiu și 2,5% niacină sau vitamina B3. Acest lucru poate să nu pară o mulțime de nutrienți, dar cantitățile se adună rapid dacă bei 2-3 (sau mai multe) căni de cafea pe zi.