În cazul unui pericol iminent în care cetățenii României s-ar putea simți în nesiguranță, există mai multe buncăre amplasate în toată țara. În Capitală sunt peste 1.000 de buncăre în care populația s-ar putea adăposti.
Numărul de buncăre din țară este de 4.538 în care oamenii se vor adăposti în caz de un posibil război. Majoritatea sunt amplasate sub blocurile de locuințe, în parcări subterane sau în subteranul altor clădiri importante.
În București există 1.171 de buncăre
Sectorul 1 – 165 de adăposturi
Sectorul 2 – 343 de adăposturi
Sectorul 3 – 143 de adăposturi
Sectorul 4 – 168 de adăposturi
Sectorul 5 – 58 de adăposturi
Sectorul 6 – 294 de adăposturi
Adăposturile pentru protecția civilă din București se află sub blocurile de locuințe sau în parcările clădirilor de birouri. Alte centre se află în locuri neobișnuite, precum subsolul unui centru pentru seniori al sectorului 6.
„Este un adăpost. Ușa este confecționată din metal, există pentru acest adăpost două astfel de uși. Cu o suprafață de 39 de metri pătrați, refugiul poate găzdui tot atâtea persoane, în caz de dezastru.”, a declarat consultantul pentru situații urgență, Victor Dunăreanu.
Cel mai mare buncăr în care oamenii se pot proteja se află în Nordul Capitalei care ar putea adăposti 1.000 de persoane. Acesta se află sub o clădire de birouri și poate rezista oricărei situații de urgență, inclusiv unui atac cu bombă.
„Pereții acestor adăposturi au 40 cm, planșeul 20, rezistă unui atac cu bombă, rezistă în orice situație de urgență. Nu pătrunde apa, nu pătrund agenții chimici de luptă sau cei biologici.”, a mai adăugat Victor Dunăreanu.
Buncărele sunt verificate anual
Ministerul Apărării a declarat că verificarea acestor buncăre din țară se face în mod regulat de către persoanele autorizate. Mai multe adăposturi aparțin de MAI, iar ministrul consideră că suntem pregătiți pentru orice situație ar apărea.
„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație.”, a afirmat Ministrul Apărării în urmă cu ceva timp.
În cazul unui război, pentru refugiu se pot folosi adăposturi naturale, subsolurile blocurilor, beciurile, pivnițe sau parcările subterane. Orice construcție sub pământ poate oferi protecție în caz de pericol, iar viața noastră va fi salvată.