Zvonurile că Statele Unite ale Americii ar urma să construiască o bază militară în Delta Dunării s-au dovedit false. Ministerul Apărării Naționale din România a clarificat că nu există niciun acord secret semnat cu Washingtonul referitor la acest lucru.
În presa din țară s-a vehiculat recent că guvernele din România și SUA au încheiat un „acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării”. Ministerul Apărării Naționale a venit cu clarificări în acest sens și a explicat de ce știrea apărută în mediul public este una falsă.
Totul a pornit de la proiectul de lege „Black Sea Security Act of 2022”, depus în vara anului trecut în Congresul SUA. În știrea falsă, acest proiect a fost interpretat ca o modalitate prin care executivul de la București și cel de la Washington „ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării”.
De asemenea, în știrea falsă au fost aduse și argumente din presa americană. Este vorba de o analiză, ipotetică, publicată de doi experți. Aceștia au dezbătut subiectul înființării unei asemenea baze în Delta Dunării.
Ce înseamnă, de fapt, proiectul de lege din SUA
În realitate însă, proiectul de lege amintit nu conține nicio referire la o bază militară a SUA în Delta Dunării. Este menționată, în schimb, Strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pe care secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să o prezinte Congresului.
Ministerul Apărării Naționale a mai transmis, de asemenea, că această știre nu a fost decât o încercare de a-i induce pe români în eroare. Și mai mult decât atât, o modalitate prin care să alimenteze incertitudinea pe care o au față de alianțele externe ale României.
În comunicat de precizează, de asemenea, că astfel de știri nu sunt nimic altceva decât o propagandă pro-rusă, tot mai populară în ultimele 12 luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei.
Această încercare de manipulare a opiniei şi percepţiei publice se aliniază narativelor alarmiste şi panicarde răspândite cu o frecvenţă crescută în ultima vreme în spaţiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situaţiei generate de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi posibilele implicaţii asupra ţărilor din regiune., se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale al României.