Cu toții știm că Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. Această sărbătoare se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 12 aprilie. Pe lângă faptul că această sărbătoare rememorează intrarea Domnului în Ierusalim, totodată sunt sărbătoriți și cei care poartă nume de flori.
Ca fiecare sărbătoare, Duminica Floriilor presupune o mulțime de tradiții și obiceiuri, printre care și obiceiul românilor de a pune salcie la straja casei. Mulți respectă acest lucru, însă nu știu ce simbolizează cu adevărat acest obicei.
De ce se pune salcie la straja casei de Florii
Atunci când Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, oamenii l-au întâmpinat pe acesta cu ramuri și flori de măslin și de finic. Credincioșii l-au tratat ca pe un adevărat împărat și au început să strige mărețele cuvinte: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”
În urma acestui eveniment, a apărut tradiția de a pune salcie la streașina casei. Foarte mulți români respectă acest obicei, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Pentru că în România nu se găsesc ramuri de măslin și finic, românii le-au înlocuit cu ramuri de salcie. Astfel că, în Duminica Floriilor, toți creștinii vor pune salcie la straja casei lor.
Legenda salciei
Conform unei legende, salcia ar fi avut un rol extrem de important în creștinism. Aceasta s-ar fi făcut punte pentru un râu pentru a o ajuta pe Maica Domnului să-și continue drumul. Fecioara Maria a sfințit salcia în semn de mulțumire și a făcut-o vindecătoare de rele și de boli. Prin urmare, în zilele noastre, creștinii duc crenguțe de salcie la biserică pentru a fi sfințite. Apoi, aceștia le aduc acasă și le așează la icoane pentru a-i păzi pe cei dragi de probleme de sănătate.