Reclamă

Paștele este una dintre sărbătorile păstrate cu sfințenie de creștini. Aceasta simbolizează Învierea Domnului, însă nu putem uita nici de îndrăgitul iepuraș care se pare că își are originile în legendele păgâne.

Mulți s-au întrebat ce semnifică cu adevărat iepurașul de Paște. Pentru majoritatea românilor, chipeșul animal simbolizează un personaj care aduce daruri. Însă, în realitate, acesta are o altă istorie. Iată ce spune legenda despre „urecheatul blănos”.

Adevărata poveste a iepurașului de Paște

Se pare că iepurele este un simbol al primăverii și al fertilității, neavând nicio legătură cu Învierea Domnului. Ba mai mult, tradiția animalului de Paște, își are, de fapt, originile în legendele păgâne. Istoria iepurașului a pornit din tradiția anglo-saxonă, dinaintea convertirii păgânilor la creștinism.

Acest animal simpatic reprezintă simbolul lui Eostre, zeița primăverii. Aceasta era des asociată cu iepurele și ouăle. Povestea ei spune că a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura variantă pentru a o salva era să o transforme în iepure. În ciuda faptului că devenise iepure, aceasta putea face ouă.

Așadar, de la numele Eostre pornește legenda iepurașului de Paște. În plus, denumirea în engleză a Paștelui, și anume „Easter” provine tot de la numele zeiței. Conform tradiției, în numele ei, anglo-saxonii aveau obiceiul să organizeze în fiecare primăvară un festival în care iepurele avea locul său de cinste. Atunci când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, tradițiile din acea perioadă au fost adaptate evenimentelor dedicate Învierii lui Iisus. Asta pentru a-i determina pe păgâni să se convertească la creștinism.

Adevărata semnificație a iepurașului de Paște. Cum a ajuns „urecheatul blănos” să fie asociat acestei sărbători
pixabay.com

Semnificația iepurașului în mai multe culturi

Nemții au fost primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraș, undeva în anul 1800. În aceeași perioadă, în Franța și Germania s-au comercializat primele ouă de ciocolată. În SUA, această tradiție a iepurașului de Paște care aduce cadouri și ouă vopsite copiilor cuminți, a fost adusă de emigranții din Germania. În plus, pe continentul americanilor, „blănosul urecheat” este un personaj legendar.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro