Reclamă

Președintele american Donald Trump a reluat discuția despre posibilitatea ca Statele Unite să preia controlul asupra Groenlandei, având în vedere schimbările climatice și competiția globală pentru accesul la resursele arctice. Groenlanda, regiune care pierde anual 270 de miliarde de tone de apă din cauza topirii gheții, a devenit un punct strategic de interes mondial.

Cererile lui Trump de a cumpăra insula, reluate recent, nu au fost luate în considerare nici de premierul danez Mette Frederiksen, care a subliniat că Groenlanda rămâne un teritoriu autonom al Danemarcei din 1814. Frederiksen a remarcat totuși interesul american în creștere pentru regiune, deși a respins categoric vânzarea.

Schimbările climatice și dezghețarea Arcticii deschid noi posibilități pentru exploatarea resurselor, crearea de rute comerciale mai rapide și extinderea bazelor militare și spațiale. Conform experților, Rusia și China manifestă deja interese considerabile în regiune, cu planuri de a controla rutele marine arctice și resursele siberiene bogate.

Michael O’Hanlon, director de cercetare la Brookings Institution, a menționat că Statele Unite au fost lente în contracararea acestor mișcări. În prezent, armata americană dispune doar de doua nave de spargere a gheții, în timp ce Rusia își modernizează flota cu cele mai mari spărgătoare de gheață nucleare din lume.

La randul său, China a demarat proiectele „Drumul Mătăsii Polare”, extinzându-și influența și pregătind investiții masive în exploatările energetice din Siberia, în acord cu interesele lui Vladimir Putin. În acest context, afirmațiile lui Trump par să sublinieze dorința de a apăra ‘lumea liberă’, așa cum a declarat el într-o conferință de presă, protejând regiunea de influența rusească și chineză.

Fostul consilier de securitate John Bolton a confirmat că în primul mandat, Trump a fost sfătuit să extindă influența americană pe insulă în colaborare cu Danemarca, sugerând că ar fi mai benefic decât un eventual preluare forțată. Totuși, oficialii danezi sunt deschiși la colaborare militară și investiții americane, fără să renunțe la suveranitate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro