Fondatorul World Central Kitchen (WCK), Jose Andres, acuză forțele israeliene de atacarea intenționată a unui convoi umanitar în Gaza, soldat cu moartea a șapte persoane, inclusiv lucrători umanitari din Australia, Canada, Polonia, Marea Britanie, SUA și un cetățean palestinian.

Incidentul grav i-a provocat pe oficialii israelieni să declare că a fost o ‘greșeală gravă’ și să promită o anchetă independentă.

Convoiul, care transporta peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar, a fost vizat în timp ce părăsea depozitul Deir al-Balah. Trei vehicule, dintre care două blindate și marcate cu sigla organizației, au fost distruse în atac. Andres susține că atacul a fost direct și că mișcările vehiculelor erau cunoscute de forțele israeliene.

După incident, WCK a suspendat operațiunile în Gaza, în timp ce ONU a întrerupt acțiunile pe timp de noapte pentru evaluarea securității. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și președintele american Joe Biden au reacționat la eveniment, primul recunoscând-o ca o ‘neintenție’, iar al doilea condamnând lipsa de protecție a lucrătorilor umanitari.