Reclamă

Un caz grav de corupere a votului a fost observat în regiunea transnistreană, evidențiind posibile fraude în timpul referendumului și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. O femeie a fost filmată de jurnaliștii BBC întrebând unde își poate primi banii după ce a votat, confirmând suspiciunile de cumpărare a voturilor, vehiculate și de președinta Maia Sandu.

Incidentul a avut loc la o secție de vot destinată locuitorilor din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia. Femeia nu a ezitat să recunoască că i s-au oferit bani pentru a vota, fiind în mod vizibil nemulțumită că persoana care i-a promis plata nu îi mai răspundea la telefon. „M-a păcălit!”, a declarat aceasta cu privire la situație, evitând însă să precizeze pentru cine a votat.

În cadrul aceluiași eveniment electoral, moldovenii au fost chemați să voteze și în referendum, dar și în primul tur al alegerilor prezidențiale, văzute ca teste importante pentru drumul pe care țara îl va alege: aderarea la UE sau păstrarea legăturilor tradiționale cu Rusia. Maia Sandu a ieșit câștigătoare a primului tur, obținând 42% din voturi, urmând să se confrunte cu o cursă strânsă în al doilea tur, în noiembrie.

Președinta a acuzat implicarea „grupurilor criminale” și „forțelor străine” în influențarea rezultatelor alegerilor, menționând că guvernul său deține dovezi clare de cumpărare a 300.000 de voturi, un fenomen descris ca fiind „o fraudă de o amploare fără precedent”.

Pe lângă acuzațiile naționale, Comisia Europeană a denunțat un „amestec fără precedent” al Rusiei în procesul electoral moldovean, cu scopul de a destabiliza democrația. În această situație tensionată, tabăra „nu” a condus inițial în rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Rezultatele finale au fost influențate de voturile diasporei, ceea ce a adus confuzie și reacții din partea Rusiei, care a caracterizat situația ca fiind „greu de explicat”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro