Acuzații de ‘cea mai mare escrocherie’ după propunerea de desființare a Biroului de Protecție Financiară a Consumatorilor din SUA

Data actualizării: 26/02/2025

Milioane de americani sunt mai expuși riscului de a fi înșelați de escroci și hoți ca urmare a planurilor administrației Trump de a dizolva principalul organism de supraveghere a consumatorilor din SUA, au avertizat foști oficiali. Donald Trump a indicat dorința de a elimina Biroul de Protecție Financiară a Consumatorilor (CFPB), creat după criza financiară pentru a asigura supravegherea companiilor financiare. Această intenție a dus la critici care acuză o posibilă „una dintre cele mai mari escrocherii” din istoria modernă.

Elon Musk, care activează în cadrul unui program de „eficiență” guvernamentală susținut de președinte, a sugerat că agenția este deja terminată. Cu toate acestea, Russell Vought, directorul interimar al CFPB, a declarat că agenția va supraviețui, dar sub o formă mai „raționalizată și eficientă”.

În timp ce CFPB este afectată de concedieri și întreruperi, senatorul de Massachusetts Elizabeth Warren a organizat un forum la Capitol Hill privind viitorul agenției. Lorelei Salas, fost director de supraveghere al CFPB, a transmis un mesaj clar consumatorilor: agenția „nu mai este capabilă” să îi protejeze. „Dumneavoastră, familia dumneavoastră și economia în sine ați devenit mai puțin siguri”, a spus Salas.


De la înființarea sa în 2011, CFPB a returnat peste 21 de miliarde de dolari consumatorilor. Totuși, agenția a primit critici din partea dreptei politice, care o acuză de abuz de putere. „Încercăm să scăpăm de risipă, fraudă și abuz”, a declarat Trump.

Citește și:

Senatorul Warren a numit acțiunile oficialilor lui Trump drept „una dintre cele mai mari escrocherii”, descriind situația ca „furtul a miliarde de dolari de la consumatorii americani”. Agenția procesează cu mult mai puține plângeri de la preluarea mandatului de către Trump.

„Elon Musk și Donald Trump fac totul pentru a slăbi protecția consumatorilor”, a declarat Warren. Aceasta a subliniat că, în loc să reducă costurile pentru familii, acțiunile lor pun capăt beneficiilor aduse de CFPB zilnic.

Peggy Twohig, fost oficial federal implicat la înființarea CFPB, a declarat că directivele actuale ar putea fi o risipă a banilor contribuabililor. David Silberman, fost director asociat al agenției, a subliniat consecințele grave asupra funcționării biroului din cauza reducerilor de personal. „Este o protecție pentru cei mici împotriva exagerărilor celor mari”, a adăugat Twohig.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨