Reclamă

Actrița Ileana Stana Ionescu a murit duminică la vârsta de 87 de ani. Cu o carieră de peste 60 de ani în teatru și film, Ileana Stana Ionescu a interpretat numeroase roluri memorabile și a fost una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite actrițe ale generației sale.

Născută la 14 septembrie 1936, în Brad (Hunedoara), Ileana Stana Ionescu a debutat pe scenă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, în rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a fost remarcată de Radu Beligan și invitată să concureze pentru un post la Teatrul Național din București.

Debutul pe scena Teatrului Național a avut loc în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul”. În 2002, a devenit societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Ileana Stana Ionescu s-a remarcat în roluri de referință precum Ana Petrovna în „Mașinăria Cehov”, Chiriachița în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chirița”, Fraulein în „Gaițele” și Constance în „Nebuna din Chaillot”. La Teatrul Național București a jucat în numeroase spectacole, inclusiv „Terorism” de Frații Presniakov, „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, „Comedia norilor” după Aristofan, „Molto, gran’ impression” de Romulus Vulpescu, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, „Iolul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu și „Livada de vișini” de A.P. Cehov.

În cinema și televiziune, printre cele mai importante apariții ale sale se numără „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), „Păcală” (1974), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Dumbrava minunată” (1980), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Secretul lui Bachus” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chirița” (1986), „Aici nu mai locuiește nimeni” (1995), „Milionari de weekend” (2004), „Păcală se întoarce” (2006), „Lombarzilor 8” (2006) și „Las Fierbinți” (2012).

A participat în numeroase piese de teatru TV și seriale, inclusiv „Patima roșie” de Mihail Sorbul, „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, „Doctor în filosofie” de Bronislav Nușici, „Nu-ți plătesc” de Eduardo de Fillippo și „Invitație la castel” de Jean Anouilh. A colaborat și cu Teatrul Național Radiofonic.

În legislatura 2000-2004, a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunității italiene din România. De-a lungul carierei sale artistice, a primit numeroase premii și distincții, inclusiv Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică în 1976, Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică în 1985, Premiul de excelență al galei UNITER și trofeul „Dionysos” în 1998.

În septembrie 2018, Ileana Stana Ionescu s-a retras oficial din teatru și a primit titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului „în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea teatrului românesc”. În 2019, la gala GOPO, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro