În urmă cu doar câteva minute, activiștii ecologiști de la Just Stop Oil au spart cu ciocane sticla protectoare a unei picturi în valoare de 90 de milioane de dolari, „Venus Rokeby” pictată de Diego Velázquez și expusă la Galeria Națională din Londra este acum, pentru iubitorii de artă, doar o amintire.

Protestatarii pentru mediu au spart, luni, protecția de sticlă a picturii „Rokeby Venus” realizată de artistul spaniol Diego Velázquez expusă la Galeria Națională de Portrete din Londra, în cadrul celei mai recente proteste împotriva combustibililor fosili.

Doi protestatari din mișcarea „Just Stop Oil” în vârstă de douăzeci de ani au atacat pictura pe care sufrageta Mary Richardson a tăiat-o în 1914”, au declarat reprezentanții Galeriei printr-un comunicat de presă.

„În jurul orei 10:45, Hanan, în vârstă de 22 de ani și Harrison, în vârstă de 20 de ani, au folosit ciocane pentru a sparge protecția de sticlă a picturii Rokeby Venus”, au afirmat reprezentanții Galeriei despre grupul de activiști care cere întreruperea tuturor proiectelor noi de petrol și gaze în Marea Britanie.

Grupul s-a adresat galeriei spunând: „Femeile nu au obținut dreptul de vot votând; este timpul pentru fapte, nu cuvinte. Este timpul să oprim doar industria petrolului”.

@ilmessaggero.it Eco-attivisti di Just Stop Oil rompono con martelli il vetro protettivo di un dipinto da 90 milioni di dollari, la ‘Venere Rokeby’ di Diego Velázquez (1651), alla National Gallery di Londra . . . [#IlMessaggero] #juststopoil #ecoattivisti #protesta #nationalgallery #londra #arte #museo ♬ Sport Motivation (60 Sec) – TimTaj

Întreaga Galerie de Artă a fost închisă

Poliția Metropolitană a confirmat pe X că au fost arestați doi activiști ai mișcării „Just Stop Oi” pentru distrugere criminală.

Hanan, o studentă din Londra, a declarat: „Acum peste 100 de ani, sufrageta Mary Richardson a atacat portretul Rokeby Venus în semn de protest împotriva închiderii nedrepte a lui Emmeline Pankhurst. Astăzi am folosit metode similare în lupta pentru justiție climatică.”

Reprezentanții Galeriei au menționat că cei doi activiști „par să fi lovit sticla care proteja pictura cu ceea ce părea a fi ciocane de salvare de urgență”, iar sala a fost evacuată de vizitatori.

„Pictura va fi acum scoasă din expoziție pentru a fi examinată de conservatori”, se mai menționează în comunicat.

Rokeby Venus a fost finalizată între 1647 și 1651 și înfățișează zeița Venus întinsă pe un pat privindu-se într-o oglindă ținută de fiul său Cupidon.

Activiștii au distrus cu ciocane pictura „Venus Rokeby”, expusă la Galeria Națională din Londra. Tabloul valora 90 de milioane de dolari
arhivă presă