Acordul de la Munchen, un tratat semnat acum 86 de ani între Germania, Italia, Franța și Marea Britanie, a avut ca scop concesul făcut de marile puteri europene față de Hitler. Tratatul, menționat frecvent în istorie drept o mare păcăleală a dictatorului nazist, a fost încheiat sub promisiunea lui Hitler că anexarea unei părți din Cehoslovacia ar fi în schimbul păcii. Franța și Marea Britanie au acceptat aceste condiții, având în vedere cuvintele liderului nazist.
Premierul britanic Neville Chamberlain a susținut acordul ferm, întorcându-se la Londra triumfător, și declarând cu încredere că documentul va asigura pacea în Europa. Totuși, realitatea a demonstrat contrariul, deoarece, după mai puțin de un an, Germania a decis să invadeze Polonia, marcând astfel începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.
USS Nautilus reprezenta suna o altă etapă istorică, acesta fiind primul submarin cu propulsie nucleară al US Navy, alăturându-se oficial forțelor navale americane în 1954. Acest submarin, având un reactor nuclear care nu necesita aer pentru a funcționa, a revoluționat capacitățile submarinelor, permițându-le să rămână sub apă pentru perioade îndelungate. Printre realizările notabile ale Nautilus se numără trecerea sub gheața de la Polul Nord în 1958. Rolul vital al submarinelor nucleare în timpul Războiului Rece a schimbat semnificativ echilibrul militar global.
În 2005, un ziar danez a intervenit pe fondul tensiunilor sociale, publicând caricaturi controversate cu profetul Mahomed. Considerate de ziar un protest împotriva extremiștilor islamici, imaginile au făcut parte dintr-un articol intitulat „Fața lui Mahomed”, care condamna islamiștii ce refuzau integrarea în Danemarca. Aceste caricaturi au declanșat proteste violente în întreaga lume musulmană și au fost urmate de atacuri teroriste. În numeroase țări islamice, s-au semnalat incidente în care demonstranții au incendiat biserici și au atacat creștini.
Acordul de la Munchen rămâne un punct îndrăzneț în istoria europeană prin naivitatea cu care i s-a acordat încredere lui Hitler, fapt ce a dus, inevitabil, la conflagrația mondială. Pe de altă parte, dezvoltările nucleare și tensiunea dintre civili și religie, materializată în diverse forme, conturează un tablou complex al secolului trecut.