Reclamă
Reclamă

Negociatorii celor trei familii politice europene din cadrul majorității – PPE, S&D și Renew – au ajuns la un acord prin videoconferință, prin care Ursula von der Leyen urmează să fie propusă de către Consiliul European la un al doilea mandat al Comisiei Europene (CE). Totodată, socialistul portughez Antonio Costa va fi nominalizat pentru funcția de președinte al Consiliului, iar premierul eston Kaja Kallas pentru postul de Înalt Reprezentant al UE însărcinat cu Politica Externă și de Securitate, scrie publicația Le Point, citată de news.ro.

Antonio Costa urmează să efectueze un mandat de doi ani și jumătate, care poate fi prelungit o dată, conform Tratatului UE. S-a ajuns la o înțelegere prin care președintelui Consiliului European să nu i se conteste efectuarea unui al doilea mandat, de care a beneficiat și actualul președinte, Charles Michel.

Fiecare dintre cele trei familii politice europene ale majorității parlamentare se află astfel la conducerea principalelor instituții europene. Acest acord respectă totodată un echilibru geografic: Antonio Costa din Sud, Kaja Kallas din Est și Vestul reprezentat de Germania.

Reclamă

Partidul Popular European (PPE) a desemnat doi negociatori – pe polonezul Donald Tusk și pe grecul Kyriakos Mitsotakis, social-democrații (S&D) pe germanul Olaf Scholz și pe spaniolul Pedro Sanchez, iar Renew (liberali) pe francezul Emmanuel Macron și olandezul Mark Rutte.

Italia, reprezentată de Giorgia Meloni din grupul ECR, nu a fost la masa negocierilor, dar a fost consultată. Deși Italia nu va deține niciunul dintre posturile de vârf, urmează să primească un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană, în urma unor negocieri cu Ursula von der Leyen pentru arhitectura CE.

Împotriva unui al doilea mandat al Ursulei von der Leyen s-a pronunțat doar Viktor Orban, niciun alt lider european nefiind cunoscut că ar fi avut obiecții. Prin acest acord, Ursula von der Leyen își asigură o majoritate calificată la summitul UE de joi.

Urmează ca Ursula von der Leyen să fie confirmată pentru al doilea mandat printr-un vot secret, cu o majoritate absolută, în data de 18 iulie. Până atunci, urmează să se consulte cu liderii grupurilor parlamentare pentru a culege prioritățile acestora.

Numele portughezului Antonio Costa era favorit de doi ani. Fostul premier socialist este foarte respectat de omologii săi și este considerat un om al concordiei, apreciat pentru succesul său în țara natală. Îngrijorările legate de numele său au apărut odată cu un dosar de corupție și trafic în noiembrie 2023, însă s-a dovedit a fi o confuzie cu un omonim aproape perfect, Antonio Costa Silva, ministrul Economiei din guvernul portughez.

În urmă cu patru ani, țările din Europa Centrală și de Est nu au obținut niciun post de vârf, iar situația trebuia reechilibrată. Premierul eston Kaja Kallas s-a remarcat prin mesajele ferme de susținere a Ucrainei, de reînarmare a Europei și de respingere a intimidărilor Rusiei. Kaja Kallas a declarat că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu înfrângerea Rusiei și dezmembrarea Federației Ruse, poziție care nu este neapărat linia UE. În cazul în care va fi numită în post, Kaja Kallas va trebui să își tempereze convingerile pentru a nu-și confunda rolul de „ministru de Externe” al Uniunii cu opiniile personale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro