Reclamă

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

„Ambasadorii au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, a anunţat vineri seara pe X Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Această decizie urmează să fie validată oficial într-o reuniune ministerială la 21 iunie, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Vicepremierul pentru integrare europeană de la Chişinău, Cristina Gherasimov, a salutat decizia, pe care a calificat-o drept un „moment istoric”. „Prima Conferinţă Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie! Ambasadorii ţărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina. Drept urmare, la 25 iunie, Preşedinţia belgiană a UE va convoca primele conferinţe interguvernamentale cu cele două ţări. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Şi mulţumim Preşedinţiei belgiene pentru această veste bună!”, a scris pe Facebook Cristina Gherman.

Între timp, în urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a anunţat că Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal şi-a exprimat speranţa că discuţiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni.

Statele membre UE trebuie să aprobe cadrul de negociere, iar decizia necesită unanimitatea celor 27 de state membre. Deși procesul poate dura ani de zile, adoptarea cadrului de negociere este crucială pentru începutul negocierilor.

Belgia, care deţine preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul lunii iunie, pregăteşte conferinţele interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, care sunt programate pentru 25 iunie la Luxemburg, cu condiţia să existe un sprijin unanim. Totuși, sprijinul unanim nu este garantat, deoarece Ungaria, ce menţine legături prietenoase cu Rusia și a criticat candidatura Ucrainei, ridică îndoieli în privinţa evaluării Comisiei potrivit căreia Kievul este pregătit. Budapesta doreşte să vadă mai multe elemente adăugate la cadrele de negociere.

Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă de la 1 iulie, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro