Un cetățean belgian, acuzat că a condus sub influența alcoolului, a fost achitat luni, după ce ancheta a dezvăluit că suferă de sindromul fermentației intestinale, o afecțiune medicală rară prin care corpul său transformă carbohidrații în alcool. Incidentul neobișnuit, care subliniază o condiție medicală puțin cunoscută, a stârnit interesul și curiozitatea publicului și a comunității medicale.

Avocata bărbatului a informat că trei medici l-au examinat independent și au confirmat unanim că acesta nu consumase băuturi alcoolice înainte de a conduce, ci că manifestările sale erau rezultatul direct al sindromului de autodistilare. Curios este faptul că bărbatul lucrează la o fabrică de bere, o coincidență neașteptată care a adăugat un nivel suplimentar de ironie cazului său.

Lisa Florin, biolog clinician la spitalul belgian AZ Sint-Lucas, a oferit o perspectivă asupra sindromului, explicând că persoanele cu această afecțiune produc efectiv alcool în organism, similar celui găsit în băuturile alcoolice, deși aceștia resimt mai puțin efectele intoxicației. De asemenea, a menționat că sindromul nu este o condiție congenitală, ci poate apărea ca un efect secundar al altor probleme gastrointestinale.

Sindromul fermentației intestinale este definit prin capacitatea organismului de a fermenta carbohidrații ingerați în tractul gastrointestinal, transformându-i în alcool datorită unei suprapopulații de bacterii sau fungi. Această afecțiune rară pune în lumină cât de puțin știm despre complexitatea interacțiunilor dintre corpul uman și microbiomul său.