Guvernul se pregătește să taie beneficiile bugetarilor, însă nu toți angajații statului vor fi afectați de reforma. În continuare, vor exista persoane care vor încasa prime de până la 3.000 de lei, lunar, pe lângă salariu.

Acești angajați primesc 3.000 de lei pe lângă salariu

Măsurile fiscale lovesc în bugetari, cu desființări de posturi și reduceri ale sporurilor, dar nu în toți. Conform jurnaliștilor de la NewsWeek, vor exista în continuare angajați plătiți din bugetul de stat care vor încasa prime extraordinare în comparație cu salariul minim pe economie.

Cei care lună de lună vor încasa sume frumoase sub formă de sporuri sunt parlamentarii, angajații din Guvern, dar și cei din primării. Potrivit raportărilor din data de 30 septembrie ale veniturilor în instituțiile bugetare, angajații acestor instituții primesc în continuare sume mari pe lângă salariu sub formă de sporuri.

Această situație se contrazice cu măsurile anunțate de Marcel Ciolacu.

Conform propunerilor aleșilor, sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, pe care-l încasează majoritatea salariaților din instituțiile statului, vor fi plafonate. Acestea trebuie să reprezinte 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.500 lei brut pe lună.

Cele mai mari sporuri sunt la Camera Deputaților. Deși stau la calculator, angajații în funcții înalte primesc și 3.000 de lei pentru condiții vătămătoare, în ciuda faptului că lucrează din fața computerului.

Majoritatea sporurilor în instituție sunt între 1.000 și 1.500 de lei pe lună.

Ce se întâmplă după aplicarea schimbărilor din reforma bugetară

Nu este clar ce se va întâmpla cu toate aceste sporuri odată ce Guvernul va adopta schimbările la nivel bugetar.

Ca să mai taie din cheltuieli, sunt anunțate desființări de posturi și demiteri în mai multe instituții ale statului. În plus, bugetarii cu venituri mari nu vor mai încasa voucherele de vacanță, care vor depăși în 2024 1.600 de lei.

Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție., a declarat premierul Marcel Ciolacu.