Etichetele produselor și locul de unde le cumperi sunt aspecte importante de care trebuie să ții cont. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenție termenul de valabilitate al produselor, să se asigure că acesta este clar și intact, și să acorde atenție mirosului suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.
ANPC avertizează că înainte de a cumpăra alimente, trebuie să ne asigurăm că vitrina din care le luăm are o temperatură corespunzătoare. Alimentele congelate ar trebui să fie păstrate la o temperatură de -18 grade Celsius, în timp ce cele refrigerate trebuie să fie între 4 și 8 grade Celsius.
Siguranța produselor la vrac
Carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de către vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit pentru a evita orice incidente neplăcute.
ANPC oferă detalii despre calitatea laptelui, având în vedere că acesta are un termen de valabilitate destul de redus, mai ales după deschiderea sticlei. Specialiștii recomandă să folosim laptele în maxim 3 zile. Laptele UHT este considerat cel mai sigur deoarece este pasteurizat la temperaturi înalte în timpul procesului de ambalare. Nu mai este necesară fierberea lui, spre deosebire de laptele proaspăt care trebuie fierbere imediat după cumpărare.
La magazin, laptele trebuie păstrat la aceeași temperatură ca și carnea, iar comercianții sunt obligați să afișeze pe ambalaj informații despre concentrația de grăsime, proveniență, concentrația de sare și dacă conține zahăr adăugat.
Citește etichetele și alege alimente cu puține ingrediente
ANPC îndeamnă cumpărătorii români să citească cu atenție etichetele produselor, mai ales în cazul mezelurilor, brânzeturilor și derivatelor din lapte. Eticheta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente pentru ca alimentul să fie considerat sigur pentru consum.
Produsele de patiserie și cofetărie sunt în categoria celor care se strică repede și pot cauza probleme de sănătate. Peștele, fie el proaspăt sau congelat, poate reprezenta un pericol pentru sănătate dacă nu este depozitat corespunzător. Un miros înțepător și carnea moale sunt semne că peștele nu mai este în stare bună de consum.
Topul celor mai periculoase alimente
Recent, a fost realizat un top al celor mai periculoase 25 de alimente din lume. Surprinzător, pe listă se regăsesc și alimente considerate sănătoase până acum. Publicația FarAndWide.com a întocmit acest top pentru a informa oamenii asupra alimentelor care pot fi periculoase pentru sănătate.
Conform topului, acestea sunt cele mai periculoase alimente din lume:
- Absintul (băutură)
- Ackee (fruct)
- Broasca taur din Namibia (delicatesă Franța)
- Muguri de fasole (garnitură/salată)
- Scoici de sânge (delicatesă China)
- Manioc / Cassava (legumă)
- Arahidele
- Fructele de soc
- Casu Marzu (brânză)
- Respirația Dragonului (Dragon’s Breath – soi de ardei iute)
- Nomura (meduză)
- Feseekh (pește)
- Rechinul din Groenlanda
- Larb (salată din carne crudă)
- Caracatița vie
- Creierul de maimuță
- Peștele balon
- Caju crud
- Laptele crud
- Rubarba (frunze)
- Silverstripe Blaasop (pește)
- Carambola (fructul stea)
- Crustaceele
- Tapioca
- Ciupercile sălbatice.