NordPass, instrumentul de gestionare a parolelor dezvoltat de echipa din spatele NordVPN, a realizat un studiu privind cele mai frecvente 200 de parole utilizate în 2023.

Rezultatele acestui studiu arată că mulți utilizatori continuă să folosească parole slabe și ușor de ghicit, punându-și astfel în pericol securitatea conturilor online.

Cele mai folosite parole din lume reprezintă cele mai „leneșe combinații”

Potrivit studiului NordPass, cele mai populare parole sunt unele dintre cele mai leneșe combinații posibile.

De exemplu, parole precum „123456” sau „password” se numără printre cele mai frecvent utilizate parole pentru securizarea conturilor online.

Aceste combinații simple pot fi sparte în mai puțin de o secundă, punând în pericol datele personale și confidențialitatea utilizatorilor.

Amenințările la adresa securității cibernetice

Chiar dacă amenințările la adresa securității cibernetice continuă să crească, mulți utilizatori nu își schimbă obiceiurile de creare a parolelor.

În primele șase luni ale anului 2022, peste 53 de milioane de cetățeni americani au fost afectați de atacuri cibernetice, conform datelor furnizate de AAG și citate de newsbv.ro.

Avertisment din partea DNSC! A apărut o nouă tentativă de fraudă pe Youtube. Specialiștii: Folosesc o metodă simplă!

Studiul NordPass arată că 86% dintre atacurile cibernetice folosesc credențiale furate, iar conturile online, e-mailurile și parolele se numără printre cele mai des vândute elemente pe dark web.

Cele mai comune 20 de parole din lume în 2023

Printre cele mai comune 20 de parole din lume în 2023 se numără „123456” și „password”, care continuă să fie în fruntea clasamentului pentru cea mai frecventă parolă din lume în ultimii cinci ani.

De asemenea, o altă parolă care a câștigat popularitate în acest an este „Admin”, care nu a fost prezentă în lista primilor 200 de ani în ultimii cinci ani.

Raportul NordPass subliniază că mulți utilizatori nu își schimbă aceste parole preconfigurate și nu își îmbunătățesc obiceiurile de creare a parolelor.

Cum să-ți protejezi conturile online

Pentru a-ți proteja conturile online de atacurile cibernetice, este esențial să folosești parole puternice și unice pentru fiecare cont.

Evită parolele evidente, precum numerele în ordine sau cuvinte simple, și optează pentru combinații de litere, cifre și caractere speciale.

De asemenea, este recomandat să folosești un instrument de gestionare a parolelor, precum NordPass, care poate genera și stoca parole complexe într-un mod sigur.