Medicii nutriționiști atrag atenția asupra diferențelor între grăsimea vegetală și cea animală în privința impactului asupra greutății corporale. Alimentele precum uleiul de floarea-soarelui și uleiul de măsline, deși considerate sănătoase, pot îngrășa mai mult comparativ cu untul, untura sau uleiul de pește.
Diferența constă în faptul că un gram de grăsime are o valoare calorică de 9 unități, indiferent de sursa sa, fie că provine din ulei vegetal, grăsimi animale sau unt. Cu toate că aportul caloric este același, efectele asupra greutății sunt diferite.
Ce spune medicul Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică că procesul de îngrășare are la bază multiplicarea celulelor grase, numite adipocite, datorită unui consum excesiv de calorii provenite din grăsimi și/sau carbohidrați.
Recentele cercetări arată că acizii grași din diferite alimente au un impact diferit în stimularea producției de celule grase. De exemplu, acidul arahidonic (ARA), un acid gras din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, se dovedește de trei ori mai adipogenic decât acizii grași din seria Omega 3, găsiți în uleiul de pește.
Sfaturi importante pentru consumatori
Pe de altă parte, acidul docosahexaenoic (DHA), un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic, ajutând la prevenirea îngrășării.
Prin urmare, nu toate caloriile au același impact asupra greutății corporale, iar calitatea alimentelor joacă un rol esențial în acest proces. Dr. Mihaela Bilic recomandă să se acorde o atenție deosebită tipurilor de grăsimi incluse în dietă și să se opteze pentru alimente bogate în acizii grași Omega 3, cu efect anti-îngrășare.